Pravzaprav bi bilo zanimivo narediti študijo ali vsaj kratki film o tem, kako se spreminja ritem družin posameznikov med 'normalnimi' dnevi in počitnicami.

Prav med našimi počitniškimi dnevi si sploh nisem znala predstavljati, kako lahko med letom vse jutranje obveznosti postorimo v slabe pol ure in se med tem še spretno prepiramo in pregovarjamo, med počitnicami pa v bistvu pol manj stvari naredimo v dobrih dveh urah – in naj še mimogrede povem, da smo vedno med najbolj aktivnimi počitnikarji v bližnji in daljni okolici.

Poglejmo si samo primer pitja kave. Med šolskim letom si pač človek še v polsnu skuha kavo in jo potem nosi s seboj, medtem ko budi otroke, zlaga perilo, odgovarja na maile, obeša novo perilo, išče izgubljen zvezek za matematiko, lika še zadnjo čisto majico za v službo, pripravlja zajtrk ... skratka človek bi težko govoril o kakšnem popolnem užitku ob kavici. Med počitnicami lahko sama malo skodelico črne kave pijem tudi eno uro.

Leno si jo skuham, spodviham pižamo, sedim za mizo na svežem zraku, pijem kavo in buljim v prazno ali pa v kakšne zanimive sosede v kampu. In ko se naveličam strmenja predse, si skočim po knjigo, spet srknem malo kave in uživam. Saj potem se počasi naveličam in si zaželim akcije, a ta poletna kava mi je nekaj najlepšega, kar prinese konec šole.

Aha in večeri. Neskončno imam rada poletne večere, ko se dan zavleče skoraj do desete zvečer in se najstnik ter skoraj že najstnica do trde teme podita po bližnji in daljni okolici s prijatelji in mi ni treba nikogar ves čas svareče opozarjati, da je treba iti spat, ker je jutri šola. Oh ja, obožujem te mirne večere, ko mi živce parajo le komarji in muhe in ni treba navijati nobenih budilk in drugih grozečih zvokov, ki bi me opominjali, kaj vse moram postoriti naslednji dan.

Včasih se mi zdi, da med šolskim letom v pol ure naredimo toliko stvari, kot nam jih med kakšnim posebno lenim in vročim poletnim dnem uspe postoriti v 24 urah. Že misel na septembrski ritem me občasno tako utrudi, da si moram iti skuhat novo črno kavo. In potem spet uživam, strmim in ne mislim na nič, samo poslušam poletje.

Lisa - 31/2014

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 31/2014

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.