Stvari večinoma postanejo zoprne, ko ljudje začnejo sami sebe jemati preresno. Oziroma, še huje je, ko začnejo preresno jemati svoje šefe, voditelje, politike in verske poveljnike. Življenje je že samo po sebi preveč zapleteno in prežeto z nešteto neprijetnostmi, da je škoda energije za fanatično oboževanje nekoga ali nečesa.

A žal je tako, da ljudje hitro podležemo nekemu mišljenju, vodniku, politični stranki in veri, če nam to ne paše, najdemo vsaj nogometni klub ali motoristično skupino, kjer se počutimo udobno in domače. Ljudje smo radi del neke skupine, da nismo sami, da nismo čudaki, in večina ljudi rada vidi, da nekdo misli namesto njih. Tako je pač lažje na svetu, da smo enaki kot drugi, in predvsem, da nam drugi povedo, kaj je prav in kaj narobe v življenju. A dokler smo na ravni poslušnosti in občudovanja, je stvar še sprejemljiva, ko ta preraste v fanatizem in boj proti drugače mislečim, pa vrag odnese šalo. In prav humor je ena od stvari, ki je fanatiki ne razumejo.

Številni so po grozljivem poboju v pariškem satiričnem tedniku Charlie Hebdo menili, da so urednik, karikaturisti in novinarji s svojimi deli izzivali in žalili. A prav v tem je bistvo satire in karikatur, da se pretirava, da se na veliko, glasno in seveda humorno opozarja na neumnosti 'pomembnih' ljudi in seveda tudi zaslepljenost črede, ki jim sledi. Kakorkoli, najtežje se je smejati na svoj račun, ko te nekdo drug dregne tam, kjer najbolj boli, zlasti če veš, da se v šali skriva veliko resnice.

Sama prav zato obožujem francoske medije, ker znajo tako fantastično pretiravati in ob kakšnih porazih in fiaskih svojih športnikov ali politikov niti za trenutek ne šparajo jezikov in peres. Saj je vendar del šarma Francozov, da s svojo mešanico flegmatično-živčnega karakterja pošljejo v tri krasne tudi najbolj radodarnega turista, če se jim ta v tistem trenutku zdi popoln bedak. Ne ljubi se jim sprenevedati in radi zbodejo. Meni osebno sta všeč francoski, malce cinični humor in kruta iskrenost, ki jih po drugi strani v literaturi, ljubezni, pri kuhanju in pridelovanju vin dela vrhunske. Prav humor, ljubezen in, roko na srce, tudi dobra kuhinja ter vino ne poznajo bližnjic. Za najboljše mora priti naravnost iz srca.

Lisa - 3/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 3/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.