Materinski dan. Sicer se iz svojih otroških let ne spomnim, da bi pri nas praznovali materinski dan, nekaj imam v spominu, da so mamam prav na veliko nazdravljali Italijani, a v resnici smo pri nas praznovali le dan žena, kar se mi zdi bolj pošteno, saj vendar niso vse ženske mame. Ampak, okej, pustimo zdaj to ob strani.

A veste, kaj si jaz želim za materinski dan?

Da mi že vsi nehajo svetovati, kako se mora obnašati mama in kaj je najbolje za njene otroke. Sita sem vseh profesionalnih in amaterskih svetovalcev, različnih blogov in komentarjev 'super truper' mam, ki imajo občutek, da so požrle vse znanje tega sveta in ga seveda s svojo rahločutnostjo prenesle tudi na svoje male genije.

Od dojenčka naprej smo mame bombardirane z informacijami, kaj lahko počnemo s svojim otrokom, česa ne smemo, kaj naj je, česa se mora v loku izogibati, kdaj na sonce, kdaj v senco, kdaj prvič na kahlico, kdaj drugič na nogomet, kdaj ...

Skratka, ves svet se obnaša, da ve vse bolje, kaj naj dela mama od mame same.

Časopisi in revije so polni pametnih nasvetov, kako vzgojiti samostojne, odlične, krasne otroke, internetne strani pokajo od nasvetov, televizijski programi imajo na sporedu le še resničnostne šove in oddaje za neuke državljane, socialna omrežja so polna mam, ki so na pravi poti in vedo, kako se stvarem in otrokom streže. Jaz? Saj vam pravim, jaz sem sita nasvetov. Imela sem najboljšo mamo na svetu in največ sem se – z vsemi napakami vred – naučila od nje.

Kup stvari delam narobe, moja otroka ne pospravljata svoje sobe, nimata samih petic, dišijo jima hamburgerji in čokolada, gledata televizijo in imata pametne telefone, za šalo malo mi odgovarjata in preslišita vsaj 85 odstotkov mojih zahtev. A tako pač je, sta otroka svoje mame in seveda očeta, na nekaterih področjih veliko boljša in uspešnejša od staršev, drugje morda bolj razvajena, čeprav moram reči, da občudujem njuno disciplino in odločenost, ko gre za izvenšolske dejavnosti in šport.

Skratka, rože in čokolada za materinski dan so krasne (ker so pač vsak dan), a morda bi mamam za njihov dan lahko poklonili 24 ur brez nasvetov in graj. Samo za hip nam pustite, da operiramo s svojimi instinkti in zdravo kmečko pametjo.

Lisa - 12/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 12/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.