Zanimivo je, kako pogosto si ljudje želimo nekaj takoj – tukaj in zdaj, pa čeprav si tega dejansko sploh ne moremo privoščiti.

En lep primer je nakup prvega avtomobila ... Vsi se verjetno še dobro spomnimo, kako je bilo, ko smo opravili vozniški izpit. Prvo, na kar smo pomislili, ko smo dobili dovoljenje v roke, je bilo: "Joj, zdaj potrebujem svoj avto.

Če ne zaradi drugega, že zato, da ne pozabim voziti. Ne morem ga kar naprej jemati svojemu očetu ali mami. Hmmm. Le kako bi lahko najhitreje prišel/a do njega?" In nemalokrat smo pomislili (navadno celo skupaj s svojimi starši) na prvo možno rešitev – kredit ali, če to ni šlo, lizing za avto. In smo šli v banko ... Napaka! Zakaj? Ker smo že na samem začetku s tem prekršili pravilo in se zadolžili za nekaj, česar si v resnici sploh nismo mogli privoščiti.

Prej bi morali že misliti na to in prej bi morali poskrbeti za to, da bi imeli sredstva za ta namen privarčevana. "Le kako?" si boste mislili .... Počasi in skrbno in v skladu z našimi zmožnostmi. Prav nič ni narobe s tem, če na začetku nimamo lastnega avtomobila.

Bolj pomembno je, da se nakupa lotimo takrat, ko si ga resnično lahko privoščimo. Sicer se nam bo kaj hitro zgodilo, da bo naš naslednji cilj potovanje, pa nakup stanovanja itn. in kjer se bomo vsega tega lotevali na popolnoma enak način – torej na kredit in pri tem vedno upali, da se nam prihodki v prihodnosti povišajo.

Hmmm, kaj menite, pa se nam bodo res tako zelo povišali, kot se nam lahko povišuje standard z našimi neskončnimi željami? Težko verjamem ... In izgovor, da živimo le enkrat in da si bomo zato privoščili vse in še več, je zelo zelo nevaren. Navadno nas pripelje tako daleč, da potem poti nazaj več ni. Naše mesečne obveznosti postajajo vedno večje, naši prihodki pa ostajajo enaki ali kar je še huje, so se zaradi nepredvidenih dogodkov celo zmanjšali. In če nam je na začetku mesečno ostalo morda 40 evrov, nam jih pozneje ne ostane nič oziroma jih vsak mesece pridelamo minus 100 ali več.

Zato je izredno pomembno, da znamo ravnati s tistim, kar imamo ta trenutek. Da danes znamo ustrezno razporediti svoj denar. Potem, ko se nam prihodki povišujejo, pa svojo porabo prilagajajmo, pri čemer pa nikakor in nikoli ne smemo pozabiti na recepte, o katerih smo že pisali, kot so zlata rezerva, pravilo 10 : 10 : 80, ostanimo nad gladino ...

Vredno si je zapomniti naslednje: ni pomembno, koliko zaslužimo, pomembno je, koliko privarčujemo. Prav nič nam namreč ne pomaga 5.000 evrov mesečno, če pa jih porabimo 5.500.

Bolj pomembno je, da živimo s tem, kar imamo danes, in da si postavljamo cilje za prihodnje. Veliko bolj mirno bomo spali, če bomo te cilje dosegli sami, pa ne glede na to, ali bo to kakšno leto, dve ali pa deset let pozneje, kot bi bilo v primeru, če bi živeli finančno življenje, kakršnega si v resnici ne moremo privoščiti.

Ana Vezovišek je specialistka za financiranje in osebni proračun.

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. V reviji Liza svetujem in odgovorjam na vaše vprašanje, ki mi ga pošljite na elektronski naslov ana@financnirecepti.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Liza - 20/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 20/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.