V poznih štiridesetih letih prejšnjega stoletja se je domišljija na področju čevljev spet razbohotila. Salvatore Ferragamo (1898–1960), Italijan, je vedno veljal za vizionarja med oblikovalci čevljev, njegov pristop je bil ob dobrem poznavanju anatomije znanstven in inovativen, posledica pa kvalitetni in 'novi' čevlji.

Prve čevlje je naredil pri devetih letih za svoji sestri, v dvajsetih letih pa že sodeloval s filmskim svetom. Leta 1938 je predstavil čevlje s podplatom iz plute, prva jih je nosila Judy Garland, leta 1947 pa dobil celo oskarja za elegantne sandale s prozornim gornjim delom, imenovane tudi 'nevidne sandale'.

Leta 1951 je izdelal model z modnim vstavkom na zgornjem delu, ki se ga je dalo po želji odstraniti, leta 1954 pa balerinke, ki jih je nosila Audrey Hepburn. Njegove stranke so bile še Sofia Loren in Greta Garbo pa tudi Diana in Andy Warhol. Tako blagovno znamko kot talent je po njem podedovala njegova najstarejša hči Fiamma, ki je leta 1978 oblikovala nov model balerink s široko in ploščato pentljo, imenovan tudi vara.

Veliko novosti je prinesel tudi Roger Vivier (1907–1998), oblikoval je za več modnih ustvarjalcev, med drugim konec petdesetih let tudi za Christiana Diorja. Skupaj z njim je ustvaril prvi salonar s stileto peto – pravzaprav je oče te tanke, šilaste, najmanj pet centimetrov visoke pete, ki je dobila ime po kratkem bodalcu s trikotnim rezilom.

Njegove salonarje so nosile tako angleška kraljica Elizabeta II. in Diana kot tudi Marlene Dietrich.

So pa bile te petke v javnih ustanovah nekaj časa celo prepovedane, ker so poškodovale tla. In še danes marsikdo ni vesel, če pride v njih kakšna damica na obisk ... sicer pa, Slovenci smo eden od redkih narodov, ki gostu ponudi copate.

Leta 1960 je Vivier oblikoval tudi nov model balerink, pilgrim pump, s kvadratno srebrno zaponko z napisom. Ste vedeli, da je to najbolj kopiran model čevlja?

Bil pa je tudi prvi, ki je začel uporabljati prozorno plastiko za čevlje in istega leta izdelal celo kolekcijo.

Ah, kako sem padla v to zgodovino čevljev ... tako zanimiva je!

Blanka Todori je svetovalka na področju osebnega videza, predstavlja se pod imenom Blanca Chara. Bogate izkušnje je pridobila kot zunanja sodelavka v Maximarketu, sodelovala je z modno oblikovalko Uršo Drofenik, zdaj pa deluje samostojno. Izhaja iz posameznika – s poudarkom na 'vetru v omari'. Njen moto je: ''Očaraj sebe. Očaraj svet.'' Vprašanja za Blanko lahko, drage bralke in bralci, pošljete na blanca@chara.si ali pa si več o njej in njenem delu preberete na www.chara.si.