Omrežje je ena taka luštna beseda, ki lahko označuje marsikaj.

Omrežje je lahko električno, vodovodno, mogoče celo vlakovno, internetno omrežje pa dandanes prevladuje v naših vsakodnevnih ritualih. Zagotovo ima večina vas bralcev in bralk svoj pametni telefon kar naprej v rokah in preverja prek internetnega omrežja, kaj se dogaja na izbranih portalih in socialnih platformah.

Poznamo tudi glagol omrežiti, ki pove, da smo nekoga na primer omrežili, torej ga ovili v svojo mrežo in ga dobili na svojo stran. Mreža je pač skupek razpredenih niti, ki gredo navzven, v svet, k drugim. Eno od najbolj priljubljenih omrežij je zagotovo Facebook. Če prevedemo: knjiga obrazov. Ko si ustvarimo profil na FB, se lahko prek internetnega omrežja povezujemo z različnimi znanci in tudi z ljudmi, ki jih sicer ne poznamo, a želimo spremljati njihove objave, ki po navadi kažejo najbolj vesele in srečne trenutke njihovih življenj. Vsakdo od nas, ki ima FB-profil, na njem objavlja izkrivljeno resnico svojih trenutkov. Če bi verjeli vsem objavam naših FB-prijateljev, bi bili prepričani, da je svet čudovit, vsi so nenehno srečni in nasmejani ter jim seveda neskončno zavidamo. Vsi vemo, da v resnici ni tako in da so objave tako rekoč navidezna resničnost. No, saj tudi sama počnem enako in na svojem zasebnem FB-profilu objavljam kakšne zasebne fotografije, ki kažejo zgolj moje lepe trenutke.

Pri potapljanju v svet socialnih omrežij se je treba držati realnosti in biti tudi malce previden. Osebe s FB-seznama pač večinoma niso naši najboljši prijatelji, kajti v realnem vsakdanu imamo največ dve osebi, ki jima zaupamo (skoraj) vse. Razvojni psiholog in antropolog Robin Dunbar pravi, da imamo približno 50 bližnjih znancev, 15 dobrih in pet najboljših prijateljev ter tisti dve osebi, ki o nas vesta vse. Na FB imamo lahko tudi po 500 ali 1000 FB-'prijateljev', ki jih ne poznamo ali pa smo jih kdaj bežno spoznali, pa se takoj medsebojno dodali na FB-seznam.

V težave lahko zaidemo, če navidezno in nerealno življenje, ki ga spremljamo na socialnih platformah, začne negativno vplivati na dojemanje resničnosti. Treba je razumeti, da FB ali Instagram nista namenjena globokim prijateljstvom. Prava prijateljstva se po mojem mnenju še vedno negujejo ob realnih stikih in pristnem osebnem druženju, ko si iskreno vzamemo čas za prijatelja in se z njim počutimo odlično ter nas res zanima, kaj se mu dogaja v njegovem življenju in seveda tudi obratno. Tako se počutimo socialno vpeti v naše omrežje realnih prijateljev, ki bi za nas vse naredili in mi zanje prav tako. Zame so taka prijateljstva neprecenljiva in mi izjemno veliko pomenijo, ko si skozi hitenje in naglico poskušam vzeti čas za cartanje sebe s svojimi prijatelji, ki me napolnijo z občutkom pripadnosti in radosti. No, to sem pač jaz.

Kakšno socialno mrežo imate vi? Ste se kdaj vprašali ali ste kdaj narisali sebe in okoli sebe svoje prave prijatelje, ne zgolj tiste s kakšne socialne platforme? Koliko časa jim namenjate? Kako pogosto se družite z njimi? Pogosto se zgodi, da ob oblikovanju partnerskega odnosa zanemarimo svoje prijatelje, ker se toliko posvetimo partnerju. Ne zanemarite jih, vedno vam bodo stali ob strani! Pogosto ob razhodu marsikateri partner ostane sam, saj so bili prijatelji na primer bolj njegovi, ona pa je svoje zanemarila in pozabila nanje, ko je bila srečno zaljubljena.
Sicer se s številnimi ne vidimo pogosto, a četudi se spet srečamo čez leto dni, nadaljujemo pogovor, kot da vmes ni bilo časovne vrzeli. Poznate ta občutek? Negujte svoja realna omrežja in uživajte v teh naklonjenih trenutkih.

Liza - 31/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 31/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.