To me stranke pogosto vprašajo. 

Kaj menite vi? Nekateri filozofi in pesniki so trdno prepričani, da obstaja, a je nekako vedno tragična in nedokončana zgodba tista, ki spremeni ljubezen v pravo ljubezen. Kaj pa sploh ljubezen je?

Po pojem je to stanje naših čustev, ko smo se prebili skozi fazo zaslepljenosti, če hočete, zaljubljenosti, in smo postavljeni pred življenjsko izbiro ali nadaljevati in razvijati svoj čustveni odziv do izbranega partnerja ali pa pač nekako živeti po inerciji, kot smo se naučili pri prednikih. Sama trdim, da je to odločitev na neki način. Odločitve pa sprejemamo z možgani, in ne s srcem, kajne.

To zapleteno in nikoli dognano vprašanje, ali obstaja prava ljubezen, je neskončni vir nesporazumov, žalosti, jeze, razočaranj in propadov iluzij, ki si jih gradimo. Zdaj pa poglejmo, kaj je to odnos med dvema različnima posameznikoma, ki sta se kemijsko 'povohala' prek hormonov, se zaljubila in pristala v partnerskem odnosu. Odnos ni enako ljubezen. Vam je ta trditev oziroma misel blizu?

Večinoma in na prvo žogo o tem sploh ne razmišljamo, se imamo pač radi in skupaj živimo, dobimo otroke, delamo, obiskujemo stare starše, gremo enkrat letno na morje in tako minevajo leta. Takole se staramo, bolj ali manj slišani, srečni, zadovoljni in zadovoljeni. No, pa spet pristanemo pri tisti zadevici, ki se ji reče odnos. Odnos je nekaj, kar gradimo, vzdržujemo in zavestno vlagamo. To je nekakšen presek dveh različnih bitij, ki si delita skupno življenje. Kolikor vsak vlaga v odnos s svojo polovico, tako takšen odnos med njima raste, se razvija in krepi ali pa nasprotno, veni, razdira spoštovanje in pripadnost ter zaupanje, kar vse so temelji za zdrav partnerski odnos. Odnos je kot nekakšna trgovina. Kar v trgovino nesete lepega, srčnega, dobronamernega, spoštljivega, odgovornega, toliko tega lahko dobite ven, seveda ob predpostavki, da enako v to našo trgovino odnosa vnaša tudi partner. Je vedno igra dveh ljudi, ki se v prvi fazi imata rada. A to za zdrav in spoštljiv odnos ni dovolj.

K meni pride veliko parov, ki trdijo, da se imajo še vedno radi, a ne morejo biti več skupaj, saj ni več odnosa, v katerem bi se počutila slišane, sprejete, varne in upoštevane. Vse te zdrave lastnosti odnosa je ubila rutina in to, da sta si postala samoumevna, pogovora in razumevanja ni več, je zgolj površno komuniciranje o vsakodnevnih opravilih. Ali je to zdrav in osrečujoč odnos?

Kot vidite, je čustveno stanje ljubezni nekaj drugega kot odnos. Res je tudi, da obojestranska odgovorna ljubezen prinaša s sabo željo, da bi se res zgradil srečen in kakovosten odnos, ki bi nato vodil v mirno in srečno skupno staranje. Kajti ne zavedamo se dovolj, da vsak dan, ki mine, je dan, ki je šel za vedno. Ne vrne se več. Kar ste naredili ali pač niste v tem dnevu, ki je minil, je pač bilo tam takrat, danes pa je nov dan, ki nosi nove naloge in izzive. Pravzaprav je to zelo enostavno. Ta trenutek je pa že je ta hip minil.

Danes razglabljam o ljubezni med dvema osebama, seveda pa obstaja še mnogo drugih ljubezni. Veliko vas goji ljubezen do pohajkovanja po gorah, do potovanj, do živali, do svojega bicikla, do smučanja, do mode in tako dalje. Je tako? No, kakor vlagate v ta svoj hobi oziroma ljubezen, toliko se angažirate. Investirate svoj čas, namen, denar in realizirate svojo ljubezen do zgoraj naštetega. To vas osrečuje in vas dela mirne. Komaj čakate, da spet obujete pohodne čevlje in greste veselo v hribe. Ali kam drugam. Kakor vam ljubo. A brez vašega 'inputa' ne bi bilo nič od naštetega. Še vedno bi sedeli doma in ne bi realizirali svoje želje oziroma ljubezni. Podobno je z namenom ljubezni do partnerskega odnosa. Nekaj vložimo, da nekaj dobimo.

Liza - 40/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 40/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.