Zgodbe mnogo mojih parov so si zelo podobne.

Naj tukaj omenim, da verjetno veste, da v opisih primerov spremenim poglavitne demografske in nekatere druge značilnosti parov, pa se kljub temu marsikateri par prepozna, četudi nikoli poprej ni bil pri meni v Svetovalnici. To je še en dokaz več, da so moje 'zgodbe' res vsepovsod prisotne in da se premnogi pari soočajo z zelo podobnimi situacijami, kot jih opisujem. Saj zato pa pišem iskreno o doživljanju različnih dinamik in izzivov, ki nosijo velike možnosti za pozitivne spremembe ali za razhod. Odločitev je vedno rokah para, nikoli mene!

Oba sta stara malo čez petdeset let, otroka sta odrasla, oba že pri kruhu. Sin jima je pred nekaj leti priznal, da je homoseksualec, in sta to kljub majhnosti kraja, v katerem živijo, sprejela, ga objela in mu rekla, da je pač njihov in da ga bosta imela vedno rada. Sin se je kmalu po tem odselil in ima zdaj partnerja, s katerim je srečen. Občasno prideta na kakšno družinsko kosilo. Mlajši sin je po srednji šoli dobil zaposlitev v tujini in tako sta ostala sama. Vseh 30 let zakona sta nekako vozila, a je zdaj počilo.

Žena je pred pol leta v moževem telefonu našla nekaj slik neznane ženske. Bilo ji je sicer nenavadno, a ni spraševala, ker mu je zaupala. Oba še vedno polno delata in sta spoštovana člana lokalne skupnosti. Nekega popoldneva je sledil klic, ob katerem je mož hitro izginil ven ter se ves rdeč vrnil nazaj, v zadregi ji je povedal, da ga je klicala ena ženska, ki jo je pred časom spoznal na poslovnem potovanju. Da ji ne more več skrivati in da se je odločil, da ji prizna, da je bil v to gospo takrat zaljubljen, a da ni več ter da je to bil njegov zadnji stik s to žensko, kar da ji je tudi povedal v tem pogovoru.

Ženi se je v tistem trenutku podrl svet. Na začetku ni verjela njegovim besedam, mislila je, da se iz je norčuje in jo testira. Potem pa se ji je le posvetilo o slikah, ki jih je videla pred časom, in občasnih poznih prihodih moža domov. Mož ji je na sinovih prisegal, da nista bila s to žensko intimna, da je šlo le za platonsko zaljubljenost in da zelo obžaluje, da jo je prizadel in izdal njeno zaupanje.

Ne gre zgolj za to, da je ženo prevaral čustveno, če ne že intimno, gre za to, kot mi je povedala, da je vsa leta njunega zakona trpela in prenašala tudi njegovo vsiljivo mamo, brata, ki je pogosto pil in živi v spodnjem nadstropju velike slovenske tipične hiše, v kateri so pogosto vsi skregani, in ki je bil pogosto verbalno nasilen do nje. Prenašala je opazke sokrajanov, da se je priženila iz revne podeželske družine v dokaj dobro stoječo družino zaradi koristi.

Veliko let je prenašala moževo sebično vedenje in opazke, ki jih je delil o njenem videzu, ko jo je pred drugimi ponižujoče gledal v smislu, da ima slabo frizuro, kratke noge, kar nekaj kilogramov preveč in da se nič ne rekreira, kajti gospod je rad igral golf, ona pa je takrat skrbela za njegovo mamo in sinova. Nikoli ji ni rekel hvala. Vse je jemal za samoumevno. Ja, in zdaj je naši gospe prekipelo, pregorela ji je varovalka in se je odločila, da vzame svoje življenje v svoje roke.

Najbolj jo je bolelo to, da je toliko let posvetila družini in širšim nehvaležnim članom njegove družine ter da je vsem bila samoumevna in dolgočasna. Ima svojo službo, podedovala je majhno stanovanje v bližnjem kraju, otroka sta odrasla in odločila se je, da ne bo več dekla v hiši, ki jo je ničkolikokrat preklela, in jokala pogosto v blazino dolge noči. Povedala je soprogu, da razmišlja, da bi odšla in se loči ter si oblikovala življenje na novo. Možu se je takrat podrlo celotno bistvo. Rotil jo je, da ne more brez nje živeti, da mu je žal za vsa leta, ko jo je obravnaval ponižujoče in omalovažujoče, da se bo spremenil in jo bo začel spoštovati, ker da jo ima še vedno rad. Ne želi se od nje ločiti in ne vidi smisla v svojem življenju, če bo ostal sam.

Kaj sta se odločila, ne vem. Njuna odgovornost je, kako bosta zapeljala življenji in odnos. Vas pa pozivam k iskrenosti v odnosu in na transparentno ter čuječo komunikacijo ter prizadevno oblikovanje uspešnega odnosa.

Liza - 49/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 49/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.