Za uvod ponovimo, kaj so elementi zdravega in kakovostnega partnerskega odnosa.

Sama sem to lestvico oblikovala v desetih letih dela s pari in njihovimi težavami, zato sem začutila potrebo po sistematiziranem pregledu kakovostnih elementov, ki naj bi tvorili zadovoljujoč in srečen odnos med dvema različnima osebama.

Na prvem mestu je spoštovanje tega, da sva skupaj dva popolnoma različna človeka, vsak tudi s svojo 'prtljago' iz primarnih družin. Če ni spoštovanja tega, da sva drugačna in imava v marsičem različne poglede na neko situacijo ali čustvena stanja, bo vedno znova prihajalo do močnih konfliktov, saj bo eden v paru želel nadvladati drugega in uveljavljati zgolj svoj prav. To pač ni zdrav partnerski odnos, kajne?

Na drugem mestu je tisto, kar številni razumete kot odnos, a v resnici ni, je naše čustveno stanje, in to je ljubezen oziroma kot radi rečete 'imava se rada'. Na tretjem klinu je odprta, dvosmerna, enakovredna in transparentna komunikacija, katere pomembni del je intimnost oziroma pripravljenost na seks, ki lepi dva posameznika v osebno bližino. Četrti element je zaupanje, ki je vezano tudi na spolnost. Sploh za ženske velja, da če ne zaupamo moškemu, da je tu, da nas ščiti in nam izkazuje pozornost, se sčasoma ne počutimo povezane z njim in nam posledično ni več do intimnega stika z njim.

Naslednji element je pripravljenost na kompromise in iskanje tretje poti med obema, ko neki dogovor sicer ni popolnoma takšen, kot ga vi hočete, in takšen, kot ga hoče partner, a vseeno najdeta presek in oblikujeta dogovor, ki se ga seveda držita, saj sicer nobeno dogovarjanje nima pomena. Dogovore sklenemo zato, da nam dajejo občutek varnosti in sprejetosti, zato se jih je treba držati. Pomemben element zdravega partnerskega odnosa je tudi, kako ima par urejeno področje financ ter kako se usklajujeta pri skrbi za otroke, če jih imata.

Tako torej, to smo obnovili. Če ste začutili, da vam šepa pri katerem od zgoraj naštetih elementov in želite bolj zdrav in srečen partnerski odnos, me pokličite ali mi pišite, pa bomo skupaj pogledali, kako oblikovati takšen odnos, da vama bo služil in vaju osrečeval. Odgovornost za to spremembo na bolje je zgolj vaša, je pa res, da včasih potrebujemo dozo poguma, da se pred neznano osebo razgalimo.

Danes si poglejmo primer para, ki je sicer še bil skupaj, a se nekako nista več čutila povezano in varno v odnosu. Se pogovarjamo in ju želim naučiti, kako se sklepajo kompromisi, saj je ona dominantna šolana ženska, on dela v trgovini in se ji je v večini primerov podredil. Takšen odnos ju omejuje in nista zadovoljna. Ona mu ne zaupa več, ker je večkrat v njegovem telefonu videla sporočila od neke druge ženske, sicer nič namigujočega, a njo je to zabolelo. Včasih ga je ta ženska klicala ob poznih urah in se želela z njim pogovarjati, četudi je ona ležala poleg. On se s to žensko ni hotel pogovarjati in je trdil, da jo je enkrat videl kot stranko v trgovini in ji pomagal pri izboru blaga. Ona je zahtevala od njega, da zamenja telefonsko številko ali prekine zvezo. Vztrajal je, da lahko na marsikaj drugega pristane, a nikakor ne bo zamenjal številke, ker se ne čuti nič krivega, če ga tista ženska kliče. Svojo staro številko pa ima že zelo dolgo. Absolutno nista popuščala in kompromis ni bil možen. Gledala sem ju, kako vsak v svoji školjki vztrajata in trmarita, četudi se imata rada. Od mene sta odšla sprta in še vedno vsak na svojem polu, ne meneč se za argumente drugega.

Da, takole oblikovan odnos je boleč, poln nezaupanja in nič kaj dosti nima zgoraj opisanih elementov. Ste sami pri sebi analizirali svoj partnerski odnos? Kakšen je? Ste z njim zadovoljni?

Liza - 38/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 38/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.