Vsakdo je kdaj pa kdaj tečen. 

Mrko gledamo, nič nam ni prav, karkoli nam kdo reče, ga samo grdo pogledamo in običajno rečemo točno nič nazaj ali pa nasajeno zagodrnjamo kakšno enostavčnico. Pač, tečni smo in takrat imamo potrebo, da se posvečamo bolj sebi in v teh tečnih trenutkih nas svet okoli nas ne briga ravno dosti, prav tako nam ni mar, kako takrat gleda okolica na nas. S tem, ko smo tečni, ni nič narobe. Navsezadnje se ne moremo cele dneve zgolj prešerno režati in imeti radi ves svet. Je pa tudi res, da nas okolica, se pravi družinski člani, saj smo običajno tečni doma, ne gleda prav rada, ko smo takšne volje. Pogosto se zgodi, da se tudi preostali družinski člani okužijo z negativnostjo in potem imamo gnezdo tečnih članov družine. No, malce za šalo in malo zares.

V takšnih trenutkih priporočam, da poveste družinskim članom, da naj vas pustijo nekaj časa na miru, se pravi, da jim podate navodilo za lastno uporabo. K meni je prišel gospod, ki je že nekaj let v pokoju, fit, ki vestno ureja sadovnjak in okolico doma, okopava ženi vrt, skupaj kolesarita in občasno čuvata vnučka. Ko je pripovedoval o svojem aktivnem delu, ko je še delal in je bil na vodstvenih funkcijah, je dodal, da je potreboval odklop od dela, ko je prišel domov, in da so bili ostali družinski člani že navajeni, da so ga pustili na miru vsaj dobro uro po njegovem prihodu.

Ta čas je zgolj gledal v televizijo ali šel v sadovnjak, ni pa se kaj prida menil za druge. Ko je v svoji glavi premaknil stikalo, se je ponovno aktivno osredotočil in z dobro voljo začel komunicirati z družino. Tega so bili navajeni in so ga tudi otroci pustili na miru brez sitnarjenja ali negodovanja, ker so vedeti, da bo sicer zelo tečen. Ko je prišel domov, je povedal, da je tečen in se je celotna opisana procedura odvila brez drame ali zapletov.

Je pa prišel tudi mlajši par, on direktor, ona tudi karieristka, z majhno hčerko. Imata se zelo rada, a kaj, ko se v njunem odnosu kažejo razpoke. On pogosto prihaja domov pozno, ko hči včasih že spi. Tako ona kot žena sta ga ves dan pogrešali. Ko pride skozi vhodna vrata, nanj plane otrok in ga ne spusti, dokler ne omaga v spanec. Potem si še dobro ne opomore od vlaganja energije v otroka, mu že žena pravi, da ga je čakala, da se pogovorita, da bi ona to in ono, da ga potrebuje, a njega ni, da bi rada, da splanirata dopust, pa še za to nima časa …

in tako naprej in nazaj. Mož bi rad vse, kar žena želi, a enostavno ne zmore. Z glavo je še v službi, tečen je do žene, vso energijo mu je pred tem že popila hči, ko se je z njo ukvarjal, zato je sam na robu moči. Ni imel časa preklopiti ter odmisliti službenih zadev, pa ga je že zasul plaz zasebnih zahtev in vprašanj. Postane tečen, nejevoljen, ni pripravljen na večerni pogovor z ženo in vse mu gre na živce. Tako se vrtita v krogu iz dneva v dan, vse bolj razdražena in utrujena. Dogovorili smo se, da ko pride gospod domov, si vzame pol ure časa ali kolikor pač potrebuje zase, se usede na kolo ali gre v fitnes.

Ko se vrne, ima v glavi že preklopljeno na družinsko življenje. Začenjal je prihajati prej domov, saj je ugotovil, da služba ni vse in da mu žena in otrok res veliko pomenita, vzel si je čas zgolj zase, preklopil misli, si očistil glavo ter bil potem predan obema brez tečnobe ali nezadovoljstva. Tudi žena je razumela, da mora narediti ta preklop, zato je bila tolerantna, saj je potem dobila moža, ki ji je začenjal namenjati čas, pozornost in energijo, tako da se je njun odnos uredil.

Sama opažam, da imajo ta fenomen preklopa v glavi bolj moški kot ženske. Verjetno zato, ker so pri delu fokusirani na delo in kako bodo čim bolj učinkoviti, pri tem pa odklopijo preostale problematike. Ko pridejo domov, kjer so zgolj očetje in možje, ne več poslovne figure, ter se morajo posvetiti drugim družinskim članom, to težko naredijo v nekaj minutkah. Ljudje smo si pač različni. Ženske zmoremo delati več opravil naenkrat in imamo fokus razpršen, zato morebiti ne potrebujemo preklopa. Znamo pa biti tečne kje drugje.

Liza - 13/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 13/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.