Pogledala sem v Slovar slovenskega knjižnega jezika, kaj pomeni krutost, in tole je definicija: dejstvo, da kdo s svojim ravnanjem, zlasti v odnosu do ljudi in živali, brezobzirno, neusmiljeno povzroča bolečino, trpljenje. Sinonimi so okrutnost, bestialnost, krvoločnost, krvoželjnost, zverinskost.

Nekakšno iztočnico za današnji prispevek mi je dala kolumna Renate Salecl v Sobotni prilogi izpred nekaj sobot, ki jo je naslovila Krutost in izgorelost. V njej piše o tem, da včasih niso vedeli za izgorelost, temveč so težko garali v rudnikih na Koroškem, nato pa popoldne doma orali in zidali socialistične hiše.

O izmučenosti takrat ni bilo govora, ker so se delavci verjetno identificirali z delom, ki so ga opravljali, pa tudi nekako se v tistih povojnih desetletjih ni jamralo in pritoževalo za vsako malenkost kot danes. Obenem se danes izkoriščajo delavci, zlasti prekarni, ki so v hudi finančni stiski, saj ne vedo, kdaj jih bo delodajalec zamenjal, pa tudi v psihični, ker jim venomer grozi, da bodo zlahka zamenjani, če ne bodo delali in delali, kot se od njih zahteva, ne glede na urnike in delovne omejitve.

Omenjam krutost. Tudi o njej piše ga. Salecl, sama pa bi razvila misel, da je krutost vse okoli nas in kar nekako je ne morem absorbirati. Mimogrede me pred nekaj dnevi v oči zbode fotografija pobitega labodjega para z uničenim gnezdom, ki sta še pred kratkih ponosno plula pod mostom v Ljubljanici, s katerega sem ju občudovala. Napisano je bilo, da ju je nekdo potolkel. Kar ne morem izbrisati te slike iz glave in razmišljam, kdo lahko to naredi nedolžni živali. Kakšna krutost je v človeku?!

No, seveda danes ne morem na dolgo pisati o vseh oblikah krutosti, ki se dogajajo vse okoli nas. Kruti so številni starši do svojih otrok, ko jih zmerjajo, ponižujejo ter čustveno, psihično pa tudi telesno zlorabljajo z različnimi vrstami nasilja. Spolno nasilje je prisotno povsod in je, se mi zdi, postalo že del vsakodnevnega pogovora, medijev in odnosov. Krutost izvajamo ljudje do narave, množično namreč izginjajo živalske in rastlinske vrste, brezbrižno krčimo pljuča planeta in sadimo rastline, ki bodo nosile zaslužke multinacionalkam. In nam je to nekako mimogrede, ko slišimo o tem v medijih ali kje preberemo. Češ, saj se to dogaja daleč nekje, lokacije niti ne znamo pokazati na zemljevidu, in se pač ne dogaja v sosednji ulici. In bognedaj, da bi sosed preveč posegel v živo mejo, ki meji na našo parcelo.

Krutost, kot je zapisala ga. Salecl, je postala sprejemljivi del splošnega kulturnega okolja, saj na televiziji tako rekoč ni oddaje, ki ne bi vsebovala elementa krutosti. Užitek v krutosti je razviden tudi v resničnostnih šovih, pa če gre za kuhanje, hujšanje, plesanje … Vsaj eden od komentatorjev oziroma žirantov je nagnjen k strupenim in tudi ponižujočim komentarjem, kar pogosto meji že na krutost in izživljanje.

Zakaj je posameznik krut, se sprašujem? Verjamem, da o tem razglabljajo številni filozofi, antropologi, sociologi in drugi –ogi. Sama se zavedam, da živim v svetu, v katerem je veliko sebičnega ravnanja, premalo je empatije in solidarnosti, sodelovanje je že skorajda izumrla beseda, kaj šele njen pomen v realnem življenju. Krutost je prisotna vsepovsod, a smo se je navadili in je sploh ne opazimo več oziroma smo razvili kar dobršno mero tolerance proti različnim manipulacijam, agresivnim podajanjem informacij, krutosti vseh vrst in blaženo živimo v navidezni ravnodušnosti ter se živciramo za stvari, ki jih tako ali tako ne moremo spremeniti.

Ne odstopam od opisane večine, morebiti s to razliko, da sem ostala bolj občutljiva za nasilje in krivice ter težje zanikam zgoraj opisane zlorabe zaupanja, krutosti in vseh vrst družbenih in medijskih manipulacij. Pozivam vas, da tudi sami malce bolj odprete oči in srca. Majhne pozitivne spremembe lahko izničijo marsikatero krutost in surovost. Sem večni optimist, včasih tudi naivni.

Liza - 23/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 23/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.