Koliko vas najprej pomisli, da bi partnerju vrnilo milo za drago in ga ali jo prevarali nazaj, ker je on ali ona vas? 

No, seveda je to za vas hipotetično vprašanje, pa vendar me zanima vaše razmišljanje. Ko namreč pride do tako globoke bolečine, kot je spoznanje, da smo bili prevarani in da je naš partner s svojim skokom čez plot izdal naše vrednote, ekskluzivnost in posebnost našega odnosa, v katerem sva bila jaz in on, ne pa še katera tretja, se nam podre svet. Kot že dolgo vemo, življenje piše najbolj divje in nepredvidljive romane, ki jih živimo posamezniki v odnosu s partnerjem in on z nami. Ko pride do nezvestobe, se premakne marsikateri poprej na videz nepremakljiv kamen odnosa, ki se odkruši in vali ter pred seboj pušča čustveno razdejanje, saj podira vse pred seboj.

Čustvena bolečina boli tako rekoč v kosti. Tisti, ki ste doživeli prevaro partnerja in ste doživeli močan čustven šok, veste, kako so vas od razočaranja, jeze, žalosti in srda bolele tako rekoč kosti in mišice, srce in želodec, razbijalo vam je glavi, niste jedli in niste spali, ker ste po cele dneve in noči premlevali, zakaj se je vsa ta grozovitost zgodila ravno vam, ko ste še trenutek pred razkritjem verjeli v vajino pravljico, ki je sicer imela vzpone in padce, a vseeno niste niti sanjali, da bo skočil ali skočila čez plot.

Oba sta stara malo čez trideset let, kar dobro desetletje sta skupaj, dete že hodi v šolo. On dela delo, ki ga pogosto vodi na daljše odsotnosti v tujino, ona je zaposlena v manjšem kolektivu, doma so na vasi, kjer se vsi seveda poznajo. Sodelavec ji je pihal na dušo nekaj mesecev in je klonila ter se zaljubila. Več kot pol leta je živela dvojno življenje, doma ji ni bilo do ljubljenja s soprogom, nekako jo je vedno pogosteje bolela glava ali je bila utrujena ali pa je zaspala pred njim pa je ni hotel buditi, ko se ji je pridružil v spalnici. Ona ni več zmogla držati skrivnosti v sebi ter mu je vse priznala. On se je zlomil. Ni znorel, le jokal je nekaj dni skupaj.

Potem je od nje zahteval, da mu pove popolnoma vse, to pomeni, da mu je v podrobnosti morala razlagati, kje je seksala z ljubimcem, kako, kdaj, kje je bil otrok, ko se je zvečer izmuznila iz stanovanja, ali sta uporabljala kondom in še vse preostale pikantne podrobnosti. Pa ni ostalo le pri tem, da mu je vse to morala razložiti zgolj enkrat. Ne, vsaj tridesetkrat mu je morala razlagati in jo je lovil na vsakem stavku in podrobnosti, če je res vse enako, tako da sta bila po nekaj tednih oba pošteno izčrpana. On je bil zelo nesrečen in je moral vzeti nekaj dni bolniške, saj ni mogel normalno delati, ona pa je čutila ogromen občutek krivde in ji je bilo grozno žal, ker ga je prevarala in ker mu ni v njegovi bolečini ni mogla pomagati, saj jo je povzročila prav ona sama.

On pa je spraševal, ali naj gre 'na kurbe' in jo prevara, da bo tudi ona čutila, kako se on počuti. Ali mu bi takšno maščevanje dalo kaj čustvenega miru in bi ga potolažilo? Imelo ga je nekaj časa, da bi to storil ter ji pokazal, kaj mu je storila, ko mu je zlomila srce s prevaro. Po prevari nekaj časa ni bil sposoben intimne združitve z ženo, saj je vsako sekundo pred očmi imel njo in njega, ljubimca, kako se ljubita. Ni se več mogel dotakniti lastne žene. Odločil se je, da se bo boril za njun odnos in družino, tudi brez pomoči tablet in sodobne farmacije, ki kaj prehitro predpiše pomirjevala in antidepresive.

Kaj bi vi naredili v takšni situaciji? Ko je ego prizadet, ko se je zrušila predstava o nedotakljivosti njegove ženske in zmeda, ki povzroči 'reset' odnosa. Tudi sam je ugotovil in priznal, da bi se lahko tudi on bolj potrudil, da je kar naprej nekaj kritiziral njo in otroka, nikoli je ni pohvalil ali pogledal, bila mu je samoumevna. In ko je dobila tisto malo pozornosti od sodelavca, ji je zmešalo srce. Zdaj se trudita na novo vzpostaviti odnos ter zelo počasi graditi zaupanje, da mu bo poslej res zvesta. Nista se predala.

Liza - 06/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 06/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.