Kar naprej vam tečnarim s tem, da se je treba pogovarjati, kajne? 

Komunikacija pomeni, da spoštujemo mnenje sogovornika, da zbrano poslušamo in ustrezno tematiki odgovarjamo nazaj. Pri tem bodimo čuječi in obzirni ter sogovornika ne prekinjajmo, kar sicer dela veliko dam. Ocenjujem, da ima vsaka tretja gospa, ki me obišče v Svetovalnici, navado, da sogovornika, se pravi mene, kar sredi stavka prekine in govori svoje naprej, ne da bi se navezala na moje besede.

Ko to stori v tretje, jo opozorim in me običajno večina dam debelo pogleda, da ona pa tega ne počne. Ko jo povprašam, ali ji je kdo to že povedal, običajno prikima in reče, da ji to pogosto govorijo mož, sin in hčerka. In jo vprašam, kaj naredi z njihovim opozorilom, ona pa prizna, da nič, da se ji ne zdi pomembno in da ignorira njihove prošnje, da naj jih posluša do konca. Vidite, kako na videz nepomembna ali nedolžna ignoranca sogovornika, ko ga prekineš in sam govoriš, vodi v čedalje globlji prepad zaupanja med sogovornikoma.

Nihče ni rad ignoriran. Vsi si želimo, da bi bili slišani, da nas poslušajo, ko govorimo, ter tako lahko izražamo sebe. S tem je tudi podana možnost, da se dve različni osebi zaradi spoštljivega pogovora uglasita na tisto srednjo rešitev, ki bo obema v redu in bosta z njo soglašala. To je lahko že prvi vajin partnerski dogovor.

Za dogovore je značilno, da poskušajo zbližati različne strani in poglede, stališča in mnenja, interese in časovnice. Pri sklepanju partnerskih dogovorov je pomembno, da sta oba partnerja pri tem iskrena, brez fige v žepu, in da želita z dogovori doseči kompromisno rešitev, ki pa se je morata oba držati, sicer nima smisla.

Parom pogosto dam to nalogo, torej da oblikujeta dogovore, ki vodijo k temu, da ne izgubljata časa in energije za iskanje rešitev nekega problema ali različnih stališč. Ljudje smo bitja navad, in ko imamo enkrat zakoličene skupno sprejete dogovore, v poslovnem svetu bi jih imenovali pogodbe, potem se tega držimo in nam je lažje, ker vemo, da smo znotraj dogovorjenih okvirjev varni in da se s tem strinja tudi naš dragi ali draga. Ti okvirji nam dajejo občutek pripadnosti in je ob tem mnogo manjša verjetnost, da bi prihajalo do nesporazumov in prepirov, ker v sklenjene partnerske dogovore ni bil nihče prisiljen.

Ob oblikovanju dogovorov je nujno, da sta oba res iskrena. Ko so enkrat oblikovani, se jih morata držati oba. Če se spremenijo okoliščine ali se pojavijo druge spremenljivke v vajinem odnosu, se morata ponovno usesti, narediti povzetek dosedanjega dogovora in kako vama je šlo pri uresničevanju tega ter se pogovarjati s ciljem, da spremenita ali preoblikujeta obstoječe dogovore tako, da služijo novo nastali situaciji v vajinem skupnem življenju. Ponovno poudarjam, da dame pri tem ne prekinjajte svojih moških. Lahko si tudi pišite svoje ideje ali povzetke na papir, tako da boste lahko povedale, kar želite, ne da bi prekinjale sogovornika, tako lahko poveste vse, kar vam leži na duši.

Vidite, da je za vsak uspeh potrebno garanje. Tudi za urejeno, skladno in zadovoljno skupno medsebojno življenje dveh različnih posameznikov, ki ju je na začetku poti najverjetneje povezala nora hormonalna zaljubljenost. Nič ne smemo prepustiti, da postane samoumevno in nič kakovostnega se ne bo zgradilo samo od sebe. Dogovori so prvi korak ali prva opeka v močnem in zdravem odnosu. Z nekaj truda lahko živite sproščeno, srečno in zadovoljno skupno življenje. Če iščete vse tisto, kar je narobe in vas moti, potem ne boste nikoli prišli do teh spoznanj, o katerih danes pišem. Pomembno je, kako se opredelite v svoji viziji odnosa in partnerja oziroma partnerice.

Liza - 09/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 09/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.