Vse več parov pride po nasvet, kaj narediti z obema odprtima frontama. 

Imata namreč podjetje, v katerem delata oba, vsak je običajno zadolžen za svoj del poslovnih aktivnosti v podjetju. Obenem imata partnerski odnos in po navadi tudi družino, ki pa vedno bolj postaja talec njunega poslovnega odnosa, ki ga nehote in ne namenoma prelivata tudi, ko prideta domov, med zidove domače hiše. Kaj se dogaja, ko prepletamo zasebno in poslovno življenje, a nas to pravzaprav bremeni in uničuje zasebni, torej partnerski odnos?

No, res je sicer, da poznam primere dobre prakse, ko zakonca zelo uspešno poslovno krmarita in znata pustiti poslovne izzive in probleme v službi, doma pa se predano ukvarjata z otroki in kot ljubeča in zvesta partnerja. Za takšno razmejitev obeh 'front' je potrebne veliko osebnostne zrelosti in zavedanja, da je pomembno doma ustvarjati ljubečo klimo, ki je ne bodo razdirali poslovni problemi, ki pač vedno so. Urejen in srečen dom je namreč predpogoj za pozitivno energijo, ki jo potrebujemo v poslu. Bi se s tem lahko strinjali tudi vi?

No, prav to je poanta v začetku moje zgodbe opisanih parov, ki ne znajo in niso, vsaj za zdaj, sposobni ločevati poslovnega dela od zasebnega življenja. Kako se to kaže v praksi? Torej, on je na primer zadolžen za proizvodnjo in pridobivanje novih strank, ona pa za finance in računovodstvo ter kadre. Na pogled to štima, kajne? Ker pa nimata vpeljane resne poslovne kulture v smislu, da imata organizirane poslovne sestanke, na katerih se redno debatira o reševanju sprotnih poslovnih izzivov in niso razdeljene vloge operative ter seveda posledično odgovornosti, se dogaja, da se on nad njo dere in kriči pred drugimi zaposlenimi, da ni plačala nekega računa, za katerega je že zdavnaj obljubil, da bo plačan, divja po pisarni in se kljub njenim prošnjam, naj se vendarle umiri, samo še bolj jezi.

Ne pokaže nobenega profesionalnega odnosa do nje kot sodelavke in ne nazadnje kot do solastnice. S tem ji zbija njeno avtoriteto do podrejenih ter jo ponižuje, kar njo seveda boli kot osebo, žensko, sodelavko in seveda partnerico, kajti z njim gre potem domov. Njena agonija se torej ne konča, ko zapusti delovno mesto, ampak se nadaljuje tudi doma, ko ji mož še kar dopoveduje, kaj vse narobe dela, da se nanjo nikakor ne more zanesti, da je preveč medla in nedoločna do zaposlenih, da sploh ne ve, zakaj jo sploh še gleda v firmi, in tako naprej in tako dalje. Zdaj pa si zamislite, kako se počuti naša opisana gospa, ko se njen tek po krogu najedanja moža nikoli ne neha. Če mu pove realna poslovna dejstva, jih on pobije s svojimi argumenti.

Ni pomembno, ali sta doma ali v poslovnih prostorih, on ne izklopi poslovnega dela in je ne vidi več kot svoje žene in matere njunih otrok, temveč jo kritizira in jo vidi le še zgolj kot nevarno in nelojalno podrejeno, ki dela sabotaže. No, on to tako vidi in ignorira dejstva, da brez nje tudi njuna firma ne bi bila tako uspešna, kot je. Začela je razmišljati, da ne zmore več biti non stop 'v službi', da on ne zmore preklopiti med poslovno in zasebno sfero, in je v lastni čustveni agoniji pripravljena izstopiti iz njune firme in se tudi od njega ločiti, ker pravi, da se ji bo sicer zmešalo. Njega je njeno razmišljanje šokiralo, ker se sploh ni zavedal, kako globoko je s svojim nespoštovanjem in omalovaževanjem uničil oba odnosa.

Opisani primer je en od številnih, ko partnerja v poslu ne zmoreta opredeliti, kje se konča vsak dan poslovna rutina in kje se začne zasebna dinamika. Zato takšne pare običajno prosim, da si opredelita redne sestanke v podjetju, na katerih dorečeta strategijo reševanja problemov, s tem se ukvarjata do recimo petih popoldne, ko odideta domov. V krogu družine se mora narediti preklop in ne sme več biti poslovnih očitkov ali iskanja rešitev ter s tem zanemarjanja odnosov v družini ter med njima. Osredotočenost doma je na negovanju partnerskega odnosa ter na ljubečem ukvarjanju z otroki.

Liza - 22/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 22/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.