Predvidevam, da se z mano strinjate, da lahko na internetu, v knjižnicah in knjigarnah pridobite ogromno literature o odnosih vseh vrst, vendar se po pravilu zataknemo, ko je treba iz teorije živeti še lasten odnos.

Kaj hitro se znajdemo v slepi ulici in zmedeno tavamo med lastnimi razočaranji, da je naš realni odnos do moškega ali otroka ali starša nekaj drugega, kot je opisano v priročnikih in nasvetih. Zagotovo ste se marsikdaj tudi vi našli v tej zmedi. Prizadeti ste, jezni in razočarani, druga oseba, s katero ste v odnosu, vas ne razume in ne sliši, odziva se popolnoma drugače, kot ste pričakovali, zamere se kopičijo, izrečeni so čedalje bolj grobi očitki, rešitve pa ni na obzorju.

No, ravno zato, ker obe z Mojco že dolga leta rešujeva takšne in podobne zagate s področja odnosov, sva si zadali prijetno nalogo, da svoja spoznanja in praktične izkušnje preneseva še med vas. Delavnice bodo enkrat na mesec, praviloma vsak drugi četrtek ob 18. uri, in sicer na isti lokaciji kot prihodnji teden, torej 11. aprila, pa si lahko v svojih urnikih označite svoj prihod. V nasprotju z nekaterimi drugimi predavanji in seminarji sva oblikovali delavnice, v katerih ne bova predavali sami, temveč bova prosili tudi vas, dragi udeleženci, da delite z nami lastne izkušnje in dileme, nama postavite vprašanja in z veseljem bova na vprašanja direktno odgovarjali.

Obe izhajava iz dejstva, da če nekaj posameznikov in parov spremeni lasten pogled nase, odnos do sebe ter odnos do partnerja, otrok, staršev in drugih ljudi, s katerimi so v odnosih, ter ozavesti, da so lahko odnosi tudi zelo uspešni in osrečujoči, če se zanje potrudimo, potem sva dosegli svojo vizijo, ki je pomagati narediti premik v srčkih in glavah ljudi, kaj so zdravi odnosi. In tako lahko večje število posameznikov in parov nato doma 'trenira' zdrave odnose in s tem dobijo tudi prihodnje generacije boljši zgled, kaj to zdrav in kakovosten odnos sploh je.

Kot me že poznate, veste, da vedno iščem rešitve in da sem neverjetno vztrajna pri razlaganju, kako malo je treba, da se dosežejo veliki premiki in napredki glede odnosov. Ravno odnosi so namreč temelj vsega, kar definira nas ljudi v razmišljujoče osebke. Se lahko v tem strinjate z mano?Primarni odnos je namreč odnos s samim seboj. To nekako vsi zanemarimo in pozabimo, hitimo ugajati drugim, pa skrbi nas, kaj bodo drugi rekli, ne upamo izražati lastnih potreb in želja, zanikamo svoje lastne potrebe in želje, sčasoma, ko ni premikov in se nam zdi, da smo zastali v temni luknji, pa se lahko tudi predamo malodušju in depresivnim mislim.

Prosim vas, da cenite svoje življenje in prosim, zavedajte se, da vedno obstaja pot, ki nas lahko pelje v boljše razumevanje odnosov in s tem v bolj polno, zdravo in v tem trenutku prisotno ozaveščanje, da smo vredni dela na sebi. Če pasivno čakamo, da življenje mine mimo nas, bomo vedno znova razočarani, jezni in žalostni.

Liza - 16/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 16/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.