Kot vedno sem direktna in iskrena. 

In kot običajno moja spoznanja v veliki meri izhajajo iz razmišljanja ob delu s pari in posamezniki v Svetovalnici. Vsako uro in vsaki stranki se posvetim s popolno, stoodstotno pozornostjo in koncentracijo, vse vaše zgodbe odzvanjajo v meni, iz tega bazena ugotovitev črpam tudi ideje za svoja raznovrstna razmišljanja. Prepričana sem namreč, da če bom z vami delila svoje ugotovitve, ki temeljijo na realnih situacijah, odnosih, bolečinah in željah, in če bo vsaj nekaj vas pri sebi morebiti ugotovilo podoben vzorček ali program in ga boste želeli razrešiti in ozavestiti in najti ustrezne rešitve, bom zelo vesela.

Moje pisanje in pojavljanje v medijih bo dobilo namen, to pa je, da se vsaj malce na mikronivoju vsakega od nas morebiti naredi drobna sprememba v videnju sebe, lastne vrednosti, samopodobe, samozavesti, kreiranja odnosa do sebe in seveda delovanje v odnosih z osebami, s katerimi vstopamo v relacije, bodisi so to naši partnerji, starši, otroci, sodelavci ali prijatelji.

Ena od vse pogostejših problematik, s katero pridejo do mene pari, je odsotnost spolnosti in intimnosti po rojstvu otroka. Pri tem ni mišljeno obdobje nekaj mesecev po tem, ko je partnerica rodila, saj je vsem moškim povsem jasno, da se mora žensko telo ponovno sestaviti, da se hormoni uredijo, da njihova draga doji in je izčrpana od poroda, divjanja hormonov in čustvenih stanj, ki močno nihajo, bolečina poroda počasi izzveneva in ženska počasi dobiva spet svoje telo nazaj. V tem ni nič spornega, kajne?

Problemi se začnejo pojavljati, ko partner in novopečeni očka skrbno in vestno skrbi zanjo in dojenčka, ji je v veliko oporo, v vsem priskoči na pomoč, neguje in poskuša razumeti njo, ki je otožna, tečna, zahtevna in ji v ničemer ne more več ustreči ter poskuša kar najbolj skrbeti za otroka. Meseci minevajo, on strpno čaka, da občasno kdaj dobi svojo žensko nazaj v polnem smislu te besede. A od nje ne duha ne sluha, v celoti se je spremenila zgolj v mamico. Ko jo po dobrem letu dni od rojstva otroka milo prosi, ali bi si kdaj vzela čas zgolj zanju, da bi jo rad spet čutil, jo božal, se z njo ljubil, ga ona zavrne z besedami, da ne občuti nobenega libida, da je utrujena, da jo izčrpava tudi služba in da je otrok prvi v njenem svetu ter da naj ji da mir.

On je zbegan in nejevoljen, saj ne razume, da je poprej strastna in razigrana partnerica v postelji zdaj nedostopna in ga ne more, noče ali ne želi razumeti v njegovi želji po njej. Pa on pri tem ne cilja zgolj na seks, ampak na njeno čustveno bližino in pozornost, ki jo ona zdaj kompenzira s čustveno bližino z otrokom in ji nekako kar ni mar za njegovo potrebo po njeni bližini.

Če se takšno stanje, ki ga slišim zelo pogosto po dobrem letu ali dveh, ne spremeni, je njun partnerski odnos na trhlih nogah. Zakaj? Telesna in čustvena bližina, torej intimnost in čustva pripadnost ter ljubezen med partnerjema tvorijo osnovo za približno zdrav odnos, ki tvori ogrodje za gnezdo, v katerem zdaj odrašča otrok. Če postajata partnerja, ki sta postala starša, vse bolj čustveno odtujena in ni strasti med rjuhami na dolgi rok, začenja razpadati tudi odnos. Marsikateri takole pogosto zavrnjeni moški mi pove, da si ne bo iskal nobenih ljubic, temveč se želi boriti za svojo žensko in družino, kljub njenim vztrajnim zavrnitvam po bližini, kar me res zelo žalosti.

K sreči številne partnerice po nekaj naših srečanjih ugotovijo, da tudi sebe prikrajšujejo za strastno ljubljenje in pripadnost ter tudi sčasoma ugotovijo, da otrok odrašča in ni več nebogljena majhna štručka. Žal pa še vedno nekatere druge partnerice vztrajajo pri svojem odbijanju moškega ter s tem sčasoma dosežejo odmik njega in ohladitev čustev. Družina se kaj lahko znajde na robu razpada, pa sta k temu prispevala oba, ne zgolj on, ki si je našel potešitev nekje drugje po nekaj letih vztrajnega prosjačenja za dotik in poljub, pa ni bil uslišan. Vsakdo od vas v takšni situaciji nosi svoj del odgovornosti za preživetje ali razpad družine.

Liza - 15/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 15/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.