Približuje se sveže leto in cel kup si vas bo zadalo zaobljube, kaj vse boste spremenili s prelomnico v 2019. 

Ker pa so to večinoma le vaše pobožne želje in za njimi ne stoji dovolj trdna volja, se bodo razkadile v nekaj dneh, večinoma pa tednih, in vse bo spet po starem. Ja, ljudje smo bitja navad. Kar smo osvojili skozi ponavljajočo se rutino, nam ostaja kot vklesano v kamen in pogosto sploh nimamo ideje, da lahko kako drugače kaj naredimo ali se odločimo za neko drugo možnost. Ne, ker smo navajeni na neko enako situacijo ali navado, jo ponavljamo, četudi prekleto dobro vemo, da nam je v pogubo oziroma da nam škodi. No, tole sem malce grobo navedla, pa vseeno imamo vsi določene navade, ki nam rušijo zdravje, ugled, sposobnosti in odnose. Ker se bojimo sprememb, ki bi nam jih prinesla odločitev, da res korenito spremenimo svoje navade, so naše novoletne in siceršnje zaobljube kratkega veka.

No, kaj pa lahko storimo, da bodo zaobljube bolj držale ali bile bolj dolgoročne? Menim, da ni nujno čakati zgolj na novo leto, da si nekaj obljubimo. Lahko si rečemo, da bomo vsak dan naredili pet kilometrov po svežem zraku tudi 16. marca, potem pa se tega držimo ter hodimo vsak dan, tako v dežju kot po soncu. Kaj se pa spremeni, če smo si to nalogo zadali marca ali pa zdaj, ob prelomu v novo leto? Po moje se ne spremeni nič, le nekako v glavi imamo začrtano, da novo leto prinaša nove energije, ki bi nam lahko pomagale pri jadranju na naših novih samoobljubah.

Seveda vas je cel kup, ki se res držite zaobljub, ki ste jih sklenili na novega leta dan, in ste pri tem vztrajni in neomajni. Prepričana sem, da tudi sicer v življenju znate in si upate premagovati poraze in iščete vedno izvirne rešitve za ovire, ki jih življenje meče pred vas. Zavedate se lastne volje, da z njo lahko krmarite svoje zavedanje. No, večina nas pač ne premore te železne volje, in zase vem, da če se nekaj takole na silo odločim, ko je ravno že prvi januar, bo moja odločenost splahnela v nekaj dneh. Zdelo se mi bo brez zveze, da se nekaj silim, če mi je bolj ugodno v ustaljenem kalupu ali – če hočete bolj strokovno – v moji coni udobja.

Pa saj vem, da mi papanje čokolade doliva kak gram na moje kilce, pa se včasih pač sploh nočem upreti in uživam kot majhen otrok v vsakem črnem slastnem 'cukrastem' grižljaju. Ali pa si sveto obljubim, da bom spila le dve kavi na dan. No, ja, ker čaja ne maram, ker sokov in alkohola ne pijem, mi ostane pač, da naročim kak dan še tretjo kavo. Si mislim, da bom nekako pa ja preživela tudi take zlorabe srca, ki dobi malce več kofeina. Za majhne gušte smo pripravljeni marsikaj ignorirati in si racionaliziramo svarila možganov, da mogoče je pa ena kava na dan dovolj.

Po moje si nas veliko misli, da le enkrat živimo, zato si privoščimo, kar nam pač paše. V tem je veliko resnice, tudi sama sem hedonistično orientirana, pa vseeno si občasno dajem omejitve, ker želim biti v mojih letih fit in še dolgo zdrava. Nisem si dala novoletne zaobljube, temveč sem se nekega dne sredi leta s prijateljico odločila, da začneva kar skupaj obiskovati fitnes, in to pridno počneva že dve leti. Da nekaj naredim za svoje telo in tudi um, kajti te ure, preživete ob zahtevni fizični aktivnosti, so kot moja meditacija. Takole, novo leto je pred vrati. Kaj boste naredili s svojimi željami? In kako se boste odločali glede svojih navad?

Liza - 01/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 01/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.