Pogosto opažam, da pari menijo, da bi drugi kar moral vedeti, kaj se plete partnerju po glavi, ker ne pove na glas, kaj si želi, potrebuje ali česa noče. 

Pogosto mi pari povejo, da se niti ne pogovarjajo več na glas, ker si nimajo kaj povedati in ker bi po toliko skupnih letih že morala drug o drugem vedeti vse, kar se jima plete po glavi. Resnica ne more biti bolj oddaljena. Kot dve ločeni osebnosti, ki nista unikatni kopiji, ne moreta (vsaj za zdaj še nimamo toliko telepatskih sposobnosti, da bi si lahko brali misli) vedeti, kaj se dogaja v srcu in glavi druge osebe, torej je edini možni kanal izkazovanja notranjih vsebin in čustvovanj komunikacija. Pri tem ne mislim zgolj na verbalno, torej govorjeno sporočanje.

Raziskave kažejo, da ljudje slišimo v obliki besed le sedem odstotkov sporočila, ki nam ga posreduje sogovornik, v našem primeru partner. Kje je vse preostalo? Kar 38 odstotkov predstavlja naše opazovanje višine in barve glasu sogovornika, debelih 55 odstotkov pa predstavlja govorica telesa. Poglejmo si podrobneje, kaj je govorica telesa, ki je sicer sestavljena iz več različnih oblik neverbalne komunikacije.

Govorica telesa so gibi in geste, ki jih delamo s telesom, kako sedimo in ali smo pri tem togi in pokončni ali bolj sproščeni in ležerni, torej opazujemo položaj telesa in rok, tudi nog. Pomembna je mimika obraza, očesni stik, kam usmerjamo pogled ter kako premikamo oči. Del neverbalne, torej negovorjene komunikacije je tudi dotik druge osebe. S tem lahko izkazujemo naklonjenost ali pa dominiramo, odvisno spet, kakšen je dotik. Ločimo tudi govorico glasu, torej s kakšnim tonom glasu pospremimo določene besede in stavčne zveze, pa govorico bližine, ki se izkazuje v oddaljenosti med govorcema, pri tem pa poznamo intimno, osebno, družbeno in javno razdaljo, ki se je zagotovo pri vsakodnevnem soočanju z različnimi ljudmi niti ne zavedamo, a je v nas in jo podzavestno opažamo in upoštevamo.

Poznamo še tisto famozno različico neverbalne komunikacije 'obleka ne naredi človeka', ko opazujemo na sogovorniku tisto, kar pri njem vidimo navzven, torej kako se premika, kakšen je videti v oblačilu, ki ga nosi, in s tem povezan družbeni status ter podobni majhni elementi, ki tvorijo naše sodelovanje v pogovoru. Zdaj se najbrž sprašujete, zakaj je opisana neverbalna komunikacija pomembna ter čemu služi. Ima kar nekaj pomembnih funkcij, in sicer spreminja, potrjuje ali dopolnjuje govorjena sporočila, torej tista, ki so posredovana na verbalni ravni.

Z neverbalno komunikacijo izražamo tudi čustvena stanja in izražamo svoja stališča ter s tem definiramo, kako vstopamo v odnos s sogovorcem ter kako pri tem gradimo strukturo pogovora. Zdaj že vemo, da je za medsebojno zdravo in uspešno komunikacijo potrebna usklajenost obeh vrst sporočanja, verbalnega in neverbalnega. Drugega brez drugega ni, saj smo ljudje socialna bitja in veliko večino mikroelementov opažamo skozi negovorjeno vsebino.

Danes sem osvetlila le en segment pogovarjanja, ker se večinoma prehitro zadovoljimo zgolj z nekaj stavki, pri tem pa nismo pozorni na neverbalno komunikacijo v takšni meri, kot bi lahko bili, če smo res pozorni na partnerja in se poglobimo v vsebino pogovora. Res je tudi, da večine sporočil ne razumemo takoj, ko je prišla do nas od sogovornika, ker jo presejemo čez lastni filter, ki ima nam lastne tabuje, cenzuro, vzorce in druge zaviralce, ki nam onemogočajo, da v hipu enako sprejmemo in razumemo dobljeno sporočilo. Bodite pozorni in strpni, povprašajte sogovornika oziroma partnerja, kaj je tisto, kar vam želi povedati, in se iskreno ter dobronamerno pogovarjajta, dokler ne bosta oba razumela poante pogovora.

Liza - 18/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 18/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.