Vsak od nas je odvisen od česa.

Se strinjate, dragi moji? Jaz sem po moje od čokolade. Včasih sem sposobna iti zvečer do bližnje bencinske črpalke po čokoladico, da potešim to svojo odvisnost. Čeprav kdaj nimam potrebe po njej več tednov, si ne morem pomagati, ko me prime ta nora želja po temni sladki grešnosti. Kakšna pa je kaj vaša odvisnost?

No, pri moji odvisnosti od čokolade je posledica kakšen kilogram preveč. Priznam. Kakšne pa so posledice drugih vrst odvisnosti? Pri svojem delu se srečujem predvsem z različnimi odvisnimi patološkimi partnerskimi odnosi. Ko eden partner prevzame in 'igra' vlogo žrtve in tistega, ki se trudi in trudi, a je preslišan v svojih željah in potrebah, drugi partner pa prevzame vlogo agresorja oziroma čustvenega manipulatorja, ki potrebuje svojo žrtev enako, kot žrtev potrebuje agresivnega partnerja. Zato je to tudi okvarjen ali patološki partnerski odnos. Pri tem ne gre za to, da je agresivni partner fizično nasilen, kot bi morebiti menili, temveč zna zelo perfidno obračati besede in dejanja partnerja žrtve ter mu kazati, zakaj česa ne zmore, ne zna in ni sposoben ter zakaj nujno potrebuje njega kot avtoriteto in vodjo. Gre za zelo tanke nitke grobega čustvenega in psihičnega nasilja. Tako odvisen partnerski odnos je zelo težko razkleniti, saj obe strani potrebujeta druga drugo, in če se jima že nekako uspe raziti, imata težke odtegnitvene sindrome. Zato mnogo takole odvisnih parov kljub razhodu nekako znova pride skupaj in isti cirkus razhajanj in pobotanj gre lahko v številke, kot je trikrat ali petkrat, ko vedno znova igrata isti vlogi ter si hranita odvisnosti.

Seveda poznamo še kup odvisnosti. Najbolj pogosta je odvisnost od alkohola, prepovedanih substanc, iger na srečo in hazardiranja, brezglavega nakupovanja, čezmernega prehranjevanja, seksa, internetnih iger, pornografije, spletnih aplikacij in kar je še posamezniku v hipno veselje. Kot vemo, je vsaka čezmerna opisana aktivnost lahko dolgoročno destruktivna in oropa človeka nadzora nad lastnimi odločitvami in dejanji. Seveda vsak, ki je od česa odvisen, trdi, da lahko kadarkoli in v hipu odneha, ter sveto zatrjuje, da seveda ni odvisen, a realnost žal ni takšna. Najpogosteje ob opisanih odvisnostih trpijo bližnji, partner in družina.

Ko se pojavi odvisnost od na primer iger na srečo, je to zelo težko prepoznati. Pa vendar se dolgoročno kaže, da v družinskem proračunu zmanjkuje denarja, da izgine kakšen vreden predmet, da ima tako odvisen partner težave z razporejanjem mesečnega prihodka, saj večino denarja vplača prvih nekaj dni po prejemu plače, in pri tem se opravičuje z različnimi lažmi in izgovori, ki slej ko prej pridejo na dan. Drugi partner je ogorčen, jezen, razočaran, saj ne razume, zakaj se je tako težko vzdržati vplačil v različne igre na srečo. Pri tem se vedno znova pojavljajo vprašanja, kaj mu je tega treba in zakaj ne preneha. Žal ni tako enostavno in tega se sčasoma zavedata oba, a čez noč odvisnost ne izgine. Gre za spremembo navade, za prevzemanje nadzora nad lastnimi aktivnostmi, poiskati je treba neko drugo, zdravo obliko angažiranja, da se odvisnež zamoti in ne razmišlja zgolj o tem, kako dobiti naslednji odmerek vznemirjenja.

Zdravljenje odvisnosti je dolgotrajen in zahteven proces, ki se ne zgodi čez noč. Trdna volja je premalo. Treba se je posvečati lastnim vzorcem, ki so pripeljali do tega, da se ne prevzema odgovornost, treba je iskati globlje vzroke za potrebo po begu od realnosti in najti načine, kako kompenzirati manko. Gre za spremembo življenjske rutine in nadgradnjo obstoječega nesrečnega stanja, ki uničuje vse vpletene. Pogumno poiščite ustreznega strokovnjaka, ki vas bo opremil z novimi znanji in veščinami.

Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, Svetovalnica, www.svetovalnica.si. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo povprašali za nasvet, pištite na info@svetovalnica.si.

Liza - 36/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 36/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.