Ko smo v precepu in se ne moremo odločiti, se v nas oblikuje močna stiska, tako imenovana frustracija. 

Tehtamo prednosti in slabosti ene odločitve, pa nato druge, ki je običajno diametralna, in se nikakor ne moremo odločiti, katero odločitev bi sprejeli ali kako bi razrešili ta neprijetni občutek stiske in nervoze, ki nas duši v prsih. Tako se pogosto v tej stiski med dvema ali več igračami znajdejo majhni otroci, ki se želijo igrati, a jih prevelika količina raznovrstnih igrač bega in spravlja v obup. Zato starši, zmanjšajte količino igrač, ki so v nekem trenutku na voljo, in ponudite otroku, da se vse popoldne igra s plastelinom ali lesenimi kockami različnih oblik, pa mu bo mnogo lažje, ko se bo odločal.

Tudi sama sem v precepu, recimo ko grem v trgovino po čevlje za zimo. Januarja sem še lovila razprodaje in so mi bili všeč trije pari, kar je sicer neobičajno, ker res ne maram nakupovanja in ker se nisem mogla odločiti, sem kupila kar vse tri. Priznam. A to se mi redko zgodi, ker grem redko po obilnih nakupih.

No, to so v resnici trivialne frustracije, takšne bolj majhne in niso življenjsko pomembne. Vsak od nas pa je že kdaj bil pred močno in odločilno življenjsko odločitvijo in je tehtal, kaj narediti. Kar spomnite se lastnih neodločnih nihanj, enkrat za eno odločitev in drugič za drugo. Vse, kar nas sili iz poznane cone udobja v neko drugo neznano področje, prav tako v nas povzroči močno stisko. Odločitev za šolanje v tujem kraju, poroka, ločitev, selitev, zamenjava službe so med najbolj poglavitnimi odločitvami, ki so nas spravljale v frustracije, preden smo se dokončno odločili in začeli upravljati to sprejeto odločitev.

K meni je prišel gospod, star 63 let, poročen že dolga desetletja, ki ima odraslega otroka in že nekaj let živita z ženo sama. V službi se je zapletel s kar krepko mlajšo sodelavko. Najprej ju je povezoval le strasten seks, pozneje pa sta se zaljubila. To že nekaj časa skrivata, vendar ona želi, da se loči in začne živeti z njo. Gospoda seveda zna razvajati, biti nežna in pozorna, da ne govorimo, kako nor in strasten seks imata. Njega odločitev, ali naj zapusti ženo in poznano udobje ali naj ostane z njo in počasi umira čustveno in odnosno na obroke, zelo bremeni. Z ženo sta po toliko samoumevnih letih postala dodobra odtujena in kadarkoli jo je poprej prosil, da naj bo bolj nežna in inovativna tudi v postelji, mu je rekla, da kaj ji to govori, saj z njo ni nič narobe.

Gospa je vselej dosegla svoje in konec koncev so skorajda vedno obveljale njene zahteve in on se ji kar podrejal vsa ta desetletja, da bi ja bil v hiši mir in ne bi bila žena zoprna in tečna, če ni dosegla svojega. Pa je venomer popuščal. In zadaj je spoznal, da ob ženi ne počne ničesar več, kar bi ga veselilo, od znotraj je mrtev in misli zgolj na to, kdaj se bo ponovno dobil s skrivno ljubico. Vseeno pa ga globoko gloda močan občutek krivde, če bi se odločil za ločitev. Žal mu je za ženo in ne želi njene ranjenosti, če bi res od nje zahteval ločitev.

Po drugi strani mu je tudi težko vse zapustiti, kar je dosegel z njo, ni več rosno mlad in razmišlja, ali naj vseeno stisne zobe in potrpi še teh nekaj let, pa bo potem rahla zemljica vse uredila, kot se je izrazil, ali naj si teh nekaj preostalih let ali recimo dobri dve desetletji privošči končno nekaj, kar si sam želi in hoče uživati, seksati, biti slišan in spoštovan, kar mu žena že zelo dolgo ni pokazala, ker sta bila seveda zelo samoumevna drug drugemu.

Kako se bo gospod odločil, ne vem, saj kot nevtralen strokovnjak ne smem odločati namesto stranke. Odločitev, kako naprej s svojim življenjem, je povsem v njegovih rokah, ker bo moral za svojo odločitev, kakršna koli že je, sam nositi posledice in živeti z njimi. Pripravljen mora biti prevzeti odgovornost. V to nikoli ne posegam, vedno pa razpravljam o posledicah ene ali druge odločitve, da to olajšam oziroma zmanjšam frustracijo. 

Liza - 14/2019

Članek je objavljen v reviji
Liza - 14/2019

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.