Malo nenavaden naslov za danes.

Kako delujejo pametne in sposobne ženske v ljubezenskih odnosih? O tem bom razmišljala danes. Povod mi je dal prispevek, ki je zaokrožil svoje argumente tako, da so pametne, izobražene, samostojne in sposobne ženske pogosto nesrečne v ljubezni in da imajo velike težave z vstopanjem v partnerski odnos. Poglejmo, kje se skrivajo hakeljci. Mnogo moških se enostavno boji inteligentnih in uspešnih žensk, ki vedo, kaj si želijo, ter dosegajo cilje brez tuje pomoči. Tako se moški lahko počutijo nepotrebne pa še ne morejo jih nadzorovati, kar je nekako zapisano v genskem kodeksu moških, zato jih malce boli ego.

Pametne in sposobne ženske imajo običajno prioriteto in jasne cilje, kaj si želijo v življenju, in ne bodo vsega tega spustile zgolj zaradi partnerja, ki pa tega včasih ni zmožen sprejeti ali razumeti. Takšne ženske želijo biti z moškim, ki jim bo dal prostor in podporo pri njenem doseganju zastavljenih ciljev, jih razumel in ne obsojal. To je zelo težko za moškega, kajne?

Omenjene dame se zavedajo lastne vrednosti in si enostavno ne pustijo, da bi jim kdo manj kompetenten pametoval ali ne spoštoval mnenja, ki ga izražajo. Rade debatirajo in z argumenti dokazujejo svoja stališča, obenem pa strpno poslušajo stališča sogovornika. Če njihov moški pokaže nespoštovanje ali jo obsoja, ne da bi ji prisluhnil, ga je sposobna odrezati iz svojega življenja, ker potrebuje podporo in jo bo tudi v enaki ali še večji meri vračala svojemu razumevajočemu moškemu, ne potrebuje pa metanja polen pod noge.

Naša dama noče moškega za vsako ceno ali pa zato, ker je tako treba in ker imajo njene prijateljice može, ona pa še ne. Ona se točno zaveda, kaj želi in pričakuje od moškega, ki se mu bo prepustila in mu dala svojo ljubezen, pozornost, razumevanje in podporo. Ona veliko zahteva od moškega in zato mu zna dati ogromno nazaj, a le če ta moški zna ceniti, kaj vse čudovitega se skriva v njej in se je ne prestraši v njeni sposobnosti, inteligenci, prodornosti, izobrazbi.

Ker direktno pove, kar si misli, zna biti včasih naporna. Težko je lisičje diplomatska, temveč kar naravnost udari z besedami, tega pa se številni ljudje bojijo. Moški, ki niso samozavestni in se ne znajo izražati, pogosto kar pobegnejo od takšnega trdega oreha, kar našo damo včasih zna prizadeti, a se potolaži z mislijo, da je pač ni bil vreden in ostaja še naprej samska z željo, da se nekje pa le skriva tisti pravi moški za njo. Naša dama je zrela in se zaveda lastne vrednosti, zato ne potrebuje moških, ki bi ji dajali komplimente, da bi ji s tem gradili njeno vrednost. Ima nadzor nad svojim življenjem in vedno premisli, preden so odloči, pa naj je to na poslovnem ali zasebnem področju. Imajo jasno izražena stališča ter močne moralne vrednote ter delujejo v skladu z lastnimi prepričanji in verovanji.

Zaradi tega se težko prilagaja in sklepa kompromise, ki so nujni za zdrav in strpen partnerski odnos. Ona se mora tega naučiti ob podpori in ljubezni samozavestnega moškega, ki bo imel močno zavedanje njene izjemne vrednosti, a obenem tudi tega, da je zahtevna in naporna, pa jo bo vseeno pogumno razumel, jo vodil skozi čeri zaupanja, predajanja njemu kot pravemu moškemu in jo z lastnim zgledom učil, da se lahko preda, da je varna in spoštovana, čeprav se kdaj med seboj ne bosta strinjala, pa bosta vseeno znala strpno prisluhniti drug drugemu.

Težko je biti v dvojini, če si navajen v življenju sam si vse prislužiti in pri tem iti skozi trnje do zvezd. Takšna ženska ne kupi nakladanja in praznih besed. Potrebuje moškega, ki se tudi zaveda svojih kvalitet in je samozavesten ter ljubeč, odločen in ji zna kdaj tudi postaviti mejo, saj ga bo tako lahko spoštovala in slišala. Ker tudi to potrebuje naša sposobna, čudovita in inteligentna dama.

Liza - 48/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 48/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.