Ali na kratko ZKP. Se mi vse pogosteje zdi, da nam čisto navadne kmečke realne pameti manjka.

Zato se vrtimo v odnosih in življenjih kot kompas brez igle, ki bi nam kazala venomer na sever. Kar izgubljamo se v površnosti, bizarnih internetnih objavah, tračih, nesrečah, naslajamo se nad tujimi 'grehi' in sebe opravičujemo prav po tihem in se z njimi primerjamo.

Primerjava z drugimi ni nikoli preveč pametna odločitev, se vam ne zdi? Mi smo mi, oni so pa oni, vsakdo z lastnimi značilnostmi, hotenji, potrebami, idejami, nihče v resici ne ve, kaj se dogaja daleč od oči kamer in fotoaparatov. Če pogledamo na svet okoli sebe, na novice, ki nas bombardirajo z različnimi šokantnimi naslovi in vsebinami, bi človek pomislil, da se na tej zemlji godijo zgolj najbolj grozovite stvari.

Da torej ne nasedamo ravno vsakemu škandalu, vklopimo raje zdravo kmečko pamet. Kmetje so od vedno morali sodelovati z naravo in njenimi cikli, da so lahko pridelovali svoje pridelke, da so pravočasno in glede na vremenske pogoje pripravili zemljo na sejanje ali počitek pred zimo, skratka, da so sploh preživeli sebe in svoje družine.

Razviti so morali realno gledanje na vse okoli sebe, torej ne zgolj na naravo, temveč tudi na odnose na splošno. Seveda so odnosi odraz časa in zahtev pomembnih avtoritet, a z zdravo kmečko pametjo so vedno preživeli takšne in drugačne pritiske in zahteve oblasti.

Torej, če rečemo, da smo vklopili ZKP, lahko z lahkoto odvržemo breme novic s televizije, ki nam servirajo zgolj negativne in tragedij polne vsebine, in se opredelimo do svojega miru v duši, da tega pač ne bomo več gledali.

Odločimo se lahko, da se bomo raje posvečali kakšni dobri knjigi, lahko pokličemo kakšno prijateljico ali starega prijatelja ter se družimo v prijetni družbi ali pa se posvetimo kakšnemu konjičku, ne nazadnje tudi bolj kakovostnemu partnerskemu odnosu. Vse to bo pripomoglo k večji osredotočenosti na pozitivno energijo, dobre informacije, ljubeče odnose in bo tako vedno manj prostora za negativnosti in škandale.

Ker preprosto nimamo časa za slabe ideje, negativnosti vseh sort, jamranja in pritoževanje, se odločimo. Da negujemo dobre odnose in se ukvarjamo s seboj na ljubeč in iskren način, torej tudi z drugimi vstopamo v odnose, ki nas polnijo, osrečujejo in dajejo neko ljubečo vrednost.

Verjemite mi, da ni tako težko z ZKP delovati v vsakdanjem življenju. Ali kot bi rekli kmetje, da ločimo zrna od plev.

Ko smo prizemljeni in realni, ko se ne oziramo na nesrečo drugih, temveč jim želimo pomagati, ko smo solidarni in vseeno ohranjamo lastno identiteto in integriteto, smo na dobri poti, da tako sebi pokažemo, da lahko v kakovostnih odnosih živimo in delamo. Kajti ne pozabimo, tudi sebe moramo negovati, si privoščiti tisto, kar imamo radi, misliti na svoja mala zadovoljstva, kar je tudi ena od poti za dosego notranjega miru in sreče.

Da, sreča nikoli ne pride sama od sebe. Da bi jo začutili in bi lahko umirjeno živeli v kakovostnih odnosih, moramo za to nekaj narediti, uporabiti med drugim tudi naravno kmečko pamet.

Res vam povem, da se številne na videz zagatne odločitve pokažejo kot mnogo bolj preproste, ko uporabimo ZKP in zaupamo lastni presoji in intuiciji. Ni vedno vse zlato, čeprav drugi trdijo, da je. Za nas mogoče pač ni. Sami moramo najti svojo pot do lastnega srčka in tistega, kar nas dela srečne in mirne, sprejete in zadovoljne.

Se vam zdi tole malce preveč pocukrano in idealizirano? Sama se trudim takole opisano misliti, spreminjati odnos do sebe, s tem namreč čistim svoje vzorce, ki mi očitno ne služijo več, s tem pa delam prostor novim in za svoj razvoj primernim vsebinam. Tako očiščena lažje razumem in sprejemam različnosti vseh nas. Ker med drugim uporabljam točno to – zdravo kmečko pamet.

Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok

Liza - 19/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 19/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.