Če bi 20 let nosili oblačila po principu, da bi vse, kar ste nosili letos, odlagali na kupček, ki ga ne nosite več, in bi po 20 letih najmanj 20 slojev različnih kombinacij obrnili – bi bil najnižji sloj, ki bi zdaj bil prvi, najverjetneje ultimativni modni trend!

Moda je namreč ciklična, zato v življenju povprečne šminkerke celo štirikrat prihajajo v ospredje iste reči. Da se naše telo ne spreminja, da nam teža ne niha, bi bila investicija v dobre kose oblačil v mladosti pravzaprav vseživljenjska modna investicija. No, zelo malo je takih, ki še vedno lahko oblečejo džins hlače iz srednje šole, prvi karirasti plašček, kupljen še med študijem, prvi poslovni kostim s suknjičem z dvovrstnim zapenjanjem ali bundo iz umetnega krzna, ki je bila na koncu 80. let ultimativni modni trend.Tudi letošnja modna jesen poudarja retro noto, v kateri uživamo. Ženstveno se vračamo v 60. leta, uporniško v 70. in duhovito v 80. leta prejšnjega stoletja, pri tem pa v modi pobiramo le najboljše. Če potrebujete malo navdiha za svoj jesenski videz ali pa samo potrditev, kaj se s čim nosi, si oglejte kombinacije, ki vas čakajo v domačih trgovinah. In zdaj je čas, da skočite v časovni modni stroj in se naučite nekaj o desetletjih, v katerih se je rojevala in ustvarjala moda, v kateri danes živimo, ter kaj iz katerega obdobja dodati v svojo omaro!

Moda se je uveljavila v 60. letih!

Modna revolucija se je začela v 60. letih prejšnjega stoletja. Takrat je bila cenejša in s tem tudi dostopnejša. To je bil čas hipijev in seveda glasbenih legend The Beatles, ki so družbene vrednote usmerili v povsem novo smer. Takrat so se začele nositi živahnejše barve in grafika, kar pa je samo napovedovalo tisto, kar je prihajalo. Plaščki so takrat bili precej krajši in s specifičnim dvovrstnim zapenjanjem. Povečala so se naročila plastičnih balonarjev in bund iz umetnega krzna, ki pa so se letos ponovno vrnili na modno sceno. Razen plaščev in jaken iz umetnega materiala so 'must have' bile kapri hlače, ki so pozneje zamenjale hlače na zvonec, bolj znane kot trapez. Kakšne obleke so se nosile? Bile so kratke in vedno v kombinaciji s petkami ali škornji ter prepoznavnega A-kroja. Začetek modnih 60. let je prinesel čiste barve – rdečo, rumeno, zeleno … in bolj so se bližala 70. leta, bolj so enostavno formo oblačil krasili dominantni vzorci.

Svoboda oblačenja 70. let!

Ko pomislimo na 70. leta prejšnjega stoletja, lahko rečemo, da gre za desetletje trapez hlač, mini kril, zvonastih rokavov na predimenzioniranih puloverjih in plaščih, za čas, ko je brezrokavnik postal 'must have' v ženski modi. V teh letih so se začeli nositi čevlji s platformo, ki so imeli tudi visoko peto. Kakšne obleke so se nosile? Spomnite se samo Diane von Furstenberg, ki je v začetku sedemdesetih lansirala obleko, narejeno iz materiala, ki je spominjal na folijo. V vsakem primeru so 70. leta pokazala, da je moderno biti popolnoma drugačen od drugih. V današnjem času prav ti, malo drugačni kosi, osvežujejo naše omare, vendar pa tudi subtilno in zelo pametno oblačijo obline in pri tem prekrivajo nepopolnosti. Iz tega obdobja bi bilo treba vsekakor obleči trapez hlače, ker ožijo boke, obleke A-kroja, ker se lahko uporabijo tudi kot tunike, dolge brezrokavnike, ker osvežujejo stare usnjene jakne, in čevlje s platformo, ker lajšajo hojo na visokih petah.

Ta nora (in kičasta) 80. leta!

Kateri je 'must have' kos oblačila 80. let? Definitivno je to bolero, ki se je kot modni detajl in novost znašel v omari vsake šminkerke! Poleg tega je to desetletje napihnjenih rokavov na suknjičih, predimenzioniranih oblek, plaščev, jaken, ozkih mini kril in oblek. Ali drugače, gre za kose oblačil, ob katerih smo se vprašali – zakaj potrebujemo prav to? No, potrebovali smo zato, ker smo si želeli biti in. Največja vzornika sta bila prav Madonna in seveda Michael Jackson. To je čas odlične glasbe in 'nogometnih' pričesk, ki v številnih izvedbah živijo še danes. Če si želite nositi modele, ki asociirajo na to obdobje modne zgodovine, bodite previdni. Če bi mene vprašali, bi iz tega obdobja izvlekla samo visoki pas na hlačah, dolga krznena ogrinjala (seveda iz umetnega krzna), veliki zlati nakit in živalski potisk, ki je to sezono pravzaprav doživel svojo največjo vrnitev.

Besedilo: Alma Premerl Zoko // Fotografije: Nikola Zoko in Reserved promo

Liza - 47/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 47/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.