"Ga. Ana, redno berem vašo rubriko ter spremljam vaše odgovore. Želela sem si, da bi našla kakšno zgodbo, kot je moja, a se bojim, da je ni."

Pred približno štirimi leti sem od očeta dobila 40.000 evrov gotovine in vse zapravila. Najhuje je to, da ne vem pravzaprav, kje oz. da nimam kaj za pokazat. No, vem, da sem si zelo veliko privoščila – draga oblačila, potovanja, druženje s prijatelji itd. To izgubo bi še nekako prenesla, če ne bi pred dvema letoma najela hipotekarnega kredita v znesku novih 30.000 evrov, ki sem ga tudi v celoti porabila.

Za kaj? Enako kot prejšnji denar – za zabavo, oblačila in luksuz. Moji prihodki niso visoki (pribl. 900 evrov), obveznosti iz kreditov pa znašajo pribl. 1.000 evrov. Tako tonem iz kredita v kredit. Poleg hipotekarnega kredita imam še lizing za avto, dve manjši zasebni posojili in dolg do očeta, ki je prav tako pred časom najel posojilo, da bi mi pomagal.

Vem, da si bo večina bralcev mislila, da sem nora, in se spraševala, kako sem lahko to naredila, kaj mi je bilo, a jaz si sama res ne znam pomagati in zdaj resnično želim, da se to konča. Za vedno! Sram me je. Tako ne morem več živeti. Prosim, pomagajte mi.

B. L.

Pozdravljena,

vaša zgodba je nekoliko drugačna in se moram kar strinjati z vami, da zna biti marsikateri bralec kar malce – milo rečeno – zgrožen nad vašim preteklim ravnanjem. Sama pa menim, da ima vsak zakaj svoj zato.

Torej gotovo tudi pri vas obstaja razlog, zakaj tako ravnate z denarjem. Navadno ljudje v življenju določen manjko poskušamo nadomestiti z drugimi stvarmi. Vi boste najbolje vedeli, kaj je tisto, kar vas žene po nakupih, luksuzu, ki si ga v resnici ne morete privoščiti ... Je to želja po uveljavitvi v družbi, morda tolažba, umik od resničnega življenja, sredstvo za dvig samozavesti ali kaj drugega.

To morate ugotoviti in to tako, da se pred naslednjim nakupom vprašate, kaj čutite, kaj je tisto, kar je v vas vzbudilo to željo, kaj bo potem drugače itd.?

Kaj zdaj?

Nemudoma poiščite dodaten vir prihodkov in najprej poplačajte manjše obveznosti (te so navadno krajšega časovnega obdobja), nato lizing itd. Ne iščite rešitve v novi zadolžitvi, ker to ni rešitev.

Obenem morate nujno poiskati strokovno pomoč, kjer vas bodo 'vzeli v roke', z vami pogledali, kakšne so vaše finančne navade, in vam pokazali, kako jih začeti spreminjati. Iskreno – najbolje bi bilo, da bi kar nekdo drug upravljal vaš denar (kot upravitelji podjetij v stečajih), plačal vse obveznosti, vi pa bi ga potem dobili toliko, kolikor ga resnično potrebujete. Kot neke vrste tedensko žepnino. Tovrstna pomoč v tujini resnično obstaja in se je že velikokrat zelo dobro obnesla.

Pri nas pa lahko to naredite tako, da za to prosite bližnjega ali pa to vlogo prevzamete sami, pri čemer morate biti zelo močni. Brez tega drugače ne bo uspeha. Svoje finančne jokerje ste že izkoristila in zdaj je čas, da vi nekaj nareditez in ne drugi.

Prepričana sem, da če bi vam danes vaše obveznosti refinancirali, da bi bili čez leto dni še na slabšem. Zakaj? Ker ni težava v tem, da imate trenutno več obveznosti kot prihodkov, temveč v tem, da takrat, ko je situacija drugačna (takrat, ko so vaši prihodki višji od odhodkov), ne znate ravnati z denarjem. Ne znate sami sebi reči NE – tega si ne morem privoščiti, tega ne potrebujem itd.

Žal mi je, če sem vas razočarala, vendar je to edino prav – da sami rešite situacijo, saj bi bilo kakršnokoli vpletanje bližnjih skrajno neodgovorno in sebično. Držim pesti, da zberete to moč, ki jo boste potrebovali.

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si