Obrnila sem se na vas, ker ste verjetno zadnja možnost zame in mojo družino. Pred časom sem videla, da ste pomagali eni družini iz dolgov. Upam, da mi boste pomagali, ker ne vidim več rešitve.

Z možem zasluživa mesečno skupaj 3.000 evrov, plus otroški dodatki za tri otroke v višini 300 evrov.

Zadolžili smo se za hišo s hipotekarnim kreditom. Zdaj nam grozi dražba. Največji problem je, ker sama ne upam in ne zmorem klicati na banko, ker se bojim zavrnitve. Niti se ne spoznam na te pravne zadeve. Ker mislim, da kar dosti zasluživa mesečno, lahko tudi plačujeva obveznosti. Ker pa jih imava dosti različnih, ne vem, kaj naj najprej plačam.

Ker sem imela doma tudi večkrat izvršitelje, sem si zasebno izposojala denar in zabredla še globlje. Mislila sem najeti ponovno posojilo in vse preostalo poplačati, ampak psihično nisem več sposobna razmišljati. Že dalj časa imava oba blokirane račune in se tudi tu naberejo ogromni stroški.

Res ne vem, kaj naj naredim. Oba z možem sva obupana in zaradi stresa pogosto bolna. Najhuje je, da otroci tudi vse spremljajo. Lepo vas prosim za pomoč. Upam, da se s 3.000 evri mesečne plače da vse to rešiti, le ne veva, kako. Lep pozdrav in upam na čimprejšnji odgovor.

Suzana

Ga. Suzana!

Popolnoma razumem vašo zaskrbljenost, stres in vašo skrb, pa vendar se v takšnih primerih vedno vprašam, čemu tako pozno? Marsikaj se da rešiti na zelo lep način, a ne takrat, ko je to izredno pozno. Vaši prihodki so visoki, precej nad povprečjem slovenske plače, a kaj, ko je bilo očitno v preteklosti preveč zadolžitev in neracionalnega ravnanja z denarjem. Pa vendar, preteklosti ne moremo spreminjati ...

Ne morem verjeti, da je zadeva že tako daleč, da vam grozi dražba. Brez zamere, toda kaj ste pa čakali?

Glede na vaše prihodke bi morali obveznosti enostavno odplačevati! To, da morajo otroci gledati, kako izvršitelji hodijo na vaš dom in pod kakšnim stresom sta njihova oče in mama, nikakor ni dobro za njih. Pa vendar bi morali biti tako odgovorni, da bi že zaradi otrok bistveno prej ukrepali in se navkljub strahu in neznanju, na katera se sklicujete, morali že bistveno prej začeti se pogovarjati z banko.

Višina dohodkov vam danes prav nič ne pomaga, v smislu, da vam bo zaradi njih katera druga banka pripravljena pomagati.

Osebno bi na vašem mestu NEMUDOMA stopila v kontakt z banko, ki je sprožila postopek prodaje nepremičnine, in se z njo poskušala dogovoriti za bodisi reprogram (podaljšanje dobe financiranja, združitev obveznosti) ali pa vsaj za začasni umik izvršbe, pri čemer boste naredili načrt odplačevanja obveznosti (tekočih in zaostalih).

Imate tri otroke in že zaradi njih morate narediti vse, kar je v vaši moči, da se rešite iz nastale situacije.

TAKOJ se soočite z vsemi obveznostmi, naredite seznam in pokličite vse upnike. Naredite načrt odplačevanja in se ga držite. Le tako boste lahko v bližnji prihodnosti spet normalno zaživeli, sicer se bojim, da bodo posledice še veliko hujše.

Če pa banka ne bo pripravljena več na pogovor, pa se sami lotite prodaje, saj boste lahko iztržili bistveno višjo vrednost kot na dražbi. In konec koncev nikjer ne piše, da ne boste nekoč v prihodnosti spet kupili nepremičnine – takrat brez posojila. Srečno!

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si