Če nikoli ni prepozno, bo verjetno držalo tudi, da nikoli ni prezgodaj, zato bom jaz samozavestno odprla decembrsko sezono pisanih šuštečih darilc, bleščavega veselja, dih jemajočih ognjemetov in srečnih napevov.

In kaj vam želim? Belo. Da, preprosto belo.

Kot so bela jutra, ki s pričakovanjem obarvajo prihajajoči dan. Kot so beli pralni stroji, ki se nikdar ne sekirajo, kako umazano srajco smo dali vanje, ampak jo preprosto operejo, da je spet bela. Želim vam, da bi bila vaša doživetja bela, kot so listi v dnevnikih hormonsko prežetih pubertetnic, ki bodo na vsako tretjo stran risale srčke z drugim imenom.

Kot je belo nebo, ko se z zanimanjem ozremo vanj, ali bo jutri sončen dan. Ne želim vam večnega sonca, ker je to kičasto in brez zveze. Želim vam ravno prav sonca, da bi bili zagoreli, vendar brez kožnega raka. Želim vam ravno toliko dežja, da bi se lahko otroško zasmejali, ko po nesreči stopite v lužo.

Želim vam obilo belega snega, ker bo neznansko razveselil otroke in ker, resnici na ljubo, nobenega izmed nas ne bo pokopalo, če se malo razgibavamo z lopato. Želim vam, da bi tudi v belih hlačah bili videti manekensko.

Ko smo že ravno pri tem, vam želim, da končno in za vselej shujšate tistih 5, 10, 15, 20 ali 100 kilogramov, ki jih imate preveč. Pa da končno nehate kaditi, vsi tisti, ki si to tako želite. Pa da še več časa posvetite svoji družini.

Tisti oče, ki nikoli ne zna ničesar lepega povedati, in tista mama, ki nonstop kliče po nepotrebnem, ter tista babica, ki posiljuje s svojo potico, vas imajo neskončno radi. In, za božjo voljo, imejte radi tudi sebe. Ker ste beli. Lepo beli kakor golobica in slastni kot smetanov liker.

Ana Marija Mitić