Preberite, kaj svetuje strokovnjakinja za osebne finance.

Pismo bralke:

Spoštovana gospa Vezovišek!

S partnerico, stari sva 35 let, živiva v najemniškem stanovanju, za katero mesečno plačujeva 300 evrov najemnine in 250 evrov stroškov. Partneričin dohodek je 1.080 evrov neto na mesec, moj pa 1.600 evrov. Misliva, da imava kar lep skupen dohodek, ampak nekako vsak mesec komaj prideva skozi.

Radi uživava, ker veliko delava, in vsako leto si privoščiva dopust v skupni vrednosti 2.500 evrov. Imava še avto, za katerega sva letos odplačali posojilo, stroškov z njim še tri leta ne bo prevelikih, ker zanj velja garancijski rok, torej samo registracija s spremljajočimi stroški v vrednosti okrog 800 evrov.

Nimava veliko prihrankov, morda okrog pet tisoč evrov vsega skupaj. Kot vsak par bi radi imeli svojo nepremičnino (ne bova pa imeli otrok, morda hišnega ljubljenčka), najraje montažno hiško za dve osebi, ki ne bi bila prevelika, a nimava še niti zemljišča.

Sva v dilemi, ker ne veva, ali naj najprej raje kupiva manjše stanovanje, ki bi ga v določenem roku izplačali, in potem sanjava naprej, ali pa takoj uresničiva sanje in se zadolživa? Ali morda stanovanje, ki bi ga oddajali, da si tako zagotoviva vsaj nekaj lastnine, ves čas pa živiva v najemu? Hvala za vaš odgovor in obilo uspehov na vaši poti še naprej.

Mojca

Pozdravljeni, ga. Mojca!

Vesela sem, ko dobim vprašanja, ki se navezujejo na prihodnost, ne na reševanje težkih, včasih celo brezizhodnih situacij. Verjetno zato, ker jih je tako malo in ker ljudje večinoma še nismo pripravljeni razmišljati tako dolgoročno.

Vaš položaj je izredno zanimiv. Prihodki so kar precej nad povprečjem, kreditnih zadolžitev ni več in tudi nekaj malega imate privarčevanega. Pa vendar bi bil ta prihranek lahko bistveno večji, če bi si zadali takšen finančni cilj. Pri tem dopustovanje v višini 2.500 evrov letno ne bi smelo vplivati na (ne)privarčevana sredstva, saj predvidevam, da za to izkoristite regres.

Kaj zdaj?

Najbolje, da grem lepo po vrsti. Glede na vajine prihodke bi si najprej morali postaviti mesečni budžet. Torej znesek, ki ga dejansko potrebujete za mesečne izdatke.

Prepričana sem, da to ni višina vajinih prihodkov. Tako na hitro vam lahko zaupam, da bi glede na vajine stroške lahko privarčevali najmanj višino enega dohodka na mesec (1.080 evrov). Vem, da se vam bo sprva zdelo nemogoče, pa vendar lahko sami preverite. Napisali ste skupne stroške najemnine, strošek avtomobila (upam, da s stroškom bencina), dopusta ... Če to seštejemo in dodamo še stroške za prehrano, oblačila, dopust, bi morali priti najmanj do navedene razlike.

Predstavljajte si, da vam res uspe privarčevati takšen mesečni znesek. Potem lahko zelo hitro privarčujete večji znesek, ki ga lahko namenite za nakup stanovanja.

Ja, imate dve možnosti – ali varčujete toliko let, da ga potem kupite v enkratnem znesku, ali pa ga kupite prej in si pomagate s stanovanjskim posojilom. Če bi se odločili za to, potem vam priporočam, da si zapišete, kakšne so vaše želje. Kakšna hiška, kje .... Pri tem pa ne smete pozabiti izhajati iz svojih zmožnosti. V pomoč naj vam bo usmeritev, da naj stroški bivanja, skupaj s posojilom, znašajo največ 30 odstotkov vašega proračuna. In obenem ne pozabite na priporočilo, da privarčujete vsaj 30 odstotkov celotne investicije.

Ne priporočam pa nakupa manjšega stanovanja z namenom oddajanja. Pogosto vidimo samo mesečno najemnino, ki bi jo prejemali, pozabimo pa na stroške in druge morebitne nevšečnosti (iskanje najemnikov, stroški, morebitna izguba vrednosti ...).

Torej, na vašem mestu bi razmislila o tem, ali sredstva v celoti privarčevati ali pa delno. V vsakem primeru bi bil dober načrt zelo dobrodošel. Začnite pa pri varčevanju – postavite si finančni izziv. Boste videli, kaj vse je mogoče, če si človek to res želi. Pa srečno!

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Lisa - 5/2016

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 5/2016

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.