Gotovo se je vsakdo izmed nas vsaj enkrat v življenju soočil s pritiskom drugih.

Npr. ko smo bili še v vrtcu in so nas vrstniki prepričevali, da je plezanje po nezaščiteni ograji super. Ali ko smo bili v šoli in so nas sošolci želeli prepričati, da z njimi 'prešpricamo' uro.

In pozneje v službi sodelavci, da se 'upremo' utečenemu sistemu in ne izpolnimo načrtov, saj nam potem ne bodo mogli nič. Ali pa morda naši otroci, ki so nas poskušali prepričati, da oni to igračo morajo imeti, saj jo imajo vsi … Vam je znano? Pa ste vedeli, da pritiski lahko za seboj pustijo hude posledice? Zlasti če se ti nanašajo na naše finančno življenje.

Nemalokrat ljudje (nehote) s svojimi mnenji ustvarjamo pritisk, ki se mu nekateri preprosto ne znajo izogniti. In eden izmed teh pritiskov je nakup nepremičnine. "Zakaj raje ne kupita stanovanja? Škoda je, da plačujeta najemnino. Denar mečeta stran …" Pri
čemer pa le redko pomisli na to, da sta najem ali nakup nepremičnine res dva različna svetova. Pa ne iz vidika, da v primeru nakupa ne mečemo denarja proč, temveč z vidika, da je tveganje, če se odločimo za nakup nepremičnine s posojilom, toliko večje.

Predstavljajmo si mlad par, z majhnim otrokom, ki želi ustreči svojim staršem (no, seveda tudi sebi) in se odloči, da bo namesto najemniškega stanovanja kupil svoje. S posojilom, seveda. Pri čemer nima nič lastnih sredstev. No, ne samo, da nima lastnih sredstev, ima celo še dva manjša kredita. Po 'nasvetu' staršev se odloči za nakup stanovanja, ki bo potreben še obnove ter nakupa opreme. Torej, govorimo o najmanj 120 %, če ne višjem odstotku financiranja. Pa je to varno? Kaj se bo zgodilo, če vrednost nepremičnine na trgu pade in bo razmerje med posojilom in vrednostjo nepremičnine, ki banki služi kot zavarovanje, pod 60 %? Kaj če par svojih obveznosti ne bo več sposoben plačevati? Bosta prodala stanovanje? Ne, ker ga ne bosta mogla, saj bo vrednost posojil precej višja, kot je vrednost nepremičnine. Torej, bi morala zagotoviti drugo zavarovanje, ki bi bilo za banko manj ugodno in ga gotovo banka ne bi sprejela. Kaj mislite, kaj bi v tem primeru rekli starši? Navadno nič. Nekaj časa bi sicer pomagali po svojih najboljših močeh (če jim to finančna situacija seveda dopušča), a kaj hitro bi tudi ta pomoč usahnila, saj so navadno tudi oni omejeni s svojimi sredstvi. Sledila bi žalost, finančni stres in na koncu morda celo zlom.

Kakšen je torej nauk? Nikar ne podlezimo pritisku drugih. Če se že nekdo spušča v našo situacijo in nam predlaga, da se zadolžimo, potem naj tudi on prevzame del odgovornosti, ker je vi tisti trenutek enostavno niste sposobni. Boste videli, kako bodo naenkrat stopili korak nazaj in ne bodo želeli prevzeti dela bremena. Hmm. Zanimivo, kajne? No, to bo na koncu še en razlog več, zakaj boste najprej poskrbeli za osnovne temelje, kot so varnostna rezerva in del lastnih sredstev, ter se nato lotili nakupa nepremičnine. Pa čeprav to pomeni, da boste še nekaj časa v najemu. Boste vsaj mirno spali.

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. V reviji Liza svetujem in odgovorjam na vaše vprašanje, ki mi ga pošljite na elektronski naslov ana@financnirecepti.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Liza - 47/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 47/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.