Naša strokovnjakinja za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek svetuje, kako pravilno uravnati svoj hišni proračun

Pozdravljeni,

želim si, da bi uredili finance za mojo družino. Zdi se mi, da starša ne zaslužita tako malo, ampak vseeno smo vedno brez denarja. Res sta gradila hišo, ampak to še ni razlog, da sta vedno v kreditih in si ne moremo privoščiti poletnih počitnic. Sam sem v srednji šoli in vem, da tudi jaz potrebujem veliko denarja za dijaški dom, potrebščine, nogomet ... Imam tudi bratca in sestrico in tudi onadva potrebujeta kaj zase. Pomagajte nam, prosim.

Hvala in lep pozdrav. Matija

Dragi Matija,

vsakokrat, ko dobim pismo katerega izmed otrok, mi je težko pri srcu. Moram priznati, da veliko težje kot sicer, saj vem, kako močna mora biti stiska, da tako mladi iščete rešitev za svoje starše. Žalostno je, da morate pri teh letih skrbeti za starše, ko pa naj bi bila vloga ravno obratna.

Žal imam nekoliko premalo podatkov, da bi vam lahko dala konkretne nasvete, kaj storiti, pa vendar vam lahko dam neke smernice, za katere močno upam, da vam bodo pomagale na vaši poti do finančnega okrevanja.

Kot prvo je pomembno, da se zavedate, da nihče izmed vas otrok ni kriv za nastalo finančno situacijo. Vaše bivanje v dijaškem domu, potrebščine in nogomet gotovo niso razlog za življenje s posojili. To je enostavno način življenja, ki sta ga vaša starša izbrala. Morda sama nista nikoli spoznala drugačnega življenja. Vzorce navad pogosto prevzemamo od svojih staršev in ključno je, da med odraščanjem sami prepoznamo tiste dobre ter jih ločimo od slabih. Vsekakor se vam lahko le priklonim, da ste pri teh letih tako zreli in sposobni prepoznati ključne težave v družini. Res mora biti hudo, da vas starši ne morejo peljati na počitnice. To lahko celo pomeni, da lovijo zadnji vlak pred finančnim zlomom.

Kaj zdaj?

Težko je zdaj kar priti do staršev in jim reči: ''Kaj vidva počneta z denarjem, da ga nimamo? Zakaj sta kar naprej v kreditih? Zakaj nas ne peljeta na počitnice?'' Čeprav so vprašanja pravzaprav na mestu, je pomembno, da ste pri izpostavitvi težave nekoliko taktni.

Govoriti o denarju je namreč izredno težko, zlasti staršem. Starši želimo svojim otrokom omogočite vse in še več, saj pogosto pozabimo, kaj je tisto, kar otroci najbolj potrebujejo. In če jim kaj omenimo, jih lahko kaj hitro dobimo 'pod nos' češ: ''Delava za vas, da boste imeli vse. Da ne boste čutili pomanjkanja, kot sva ga midva.''

Pa čeprav so s tem v zmoti. Na ta način vam ne delajo dobro, ampak vam povzročajo stres. Zato je pomembno, da vsekakor čim prej poiščete pravi trenutek in starše na neki prefinjeni način poskušate preusmeriti na pravo pot.

Ta pot ni takšna, da jim boste vi povedali, kako naj ravnajo z denarjem (ker nimate tega znanja, pa četudi bi ga imeli, vas gotovo ne bi poslušali – to vam govorim iz lastnih izkušenj), ampak takšna, da jim to pove nekdo drug. Za začetek poiščite literaturo, članke, oddaje, ki izpostavljajo to problematiko na splošno, posredno. Tako se ne bodo počutili napadene in bodo videli, da se večina ljudi okrog njih sooča s takšnimi in drugačnimi izzivi.

Potem jim omenite, da na slovenskih šolah obstaja krožek (v okviru projekta mladi in denar), kjer se mladi že v šolah začnejo učiti o denarju in da bi se ga tudi vi želeli udeležiti. Kaj oni menijo o tem in ali bi morda sami želeli slišati kaj več o tem.

Sledi čakanje. Čakanje na njihove reakcije. Seveda lahko na začetku pričakujete odpor, vendar se bo ta počasi zmanjševal, verjemite. Za konec pa jim lahko tudi organizirate srečanje s strokovnjakom, ki jim bo dejansko odprl oči in jim pokazal novo, drugačno pot. Pa srečno!

Ana Vezovišek je specialistka za financiranje in osebni proračun. V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovisek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovisek.si

Lisa - 41/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 41/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.