Veliko vlogo pri oblačenju med plemstvom je v 17. stoletju odigral Ludvik XIV, francoski kralj, imenovan tudi Sončni kralj. Vzdevek je dobil po vlogi v Baletu noči, ko je kot 15-letni mladenič na glavi nosi veliko masko sonca.

Razkošje je ljubil povsod okoli sebe. Bil je sicer grd in majhen, zato pa toliko bolj nečimrn. Imel je množico šivilj in krojačev, ki so mu šivali obleke z naborki. Bil je prava modna ikona, prirejal je razkošne zabave, na katerih so se uvajale tudi modne novosti.

Prav on je bil tisti, ki je začel nositi čevlje z debelim podplatom, platformo, ki smo jo pri nas osvojili šele ob prelomu tisočletja. Čevlji so bili v njegovem času posebej bogato okrašeni z raznimi trakovi, vezenjem in detajli iz tekstila, pete so bile pobarvane rdeče, zgornji rob škornja so včasih obrobljale čipke ...

Novost so bile zaponke, nadomestile so jih vrvice, ki so jih zaradi praktičnega zavezovanja prvi osvojili moški.

Med 17. in 18. stoletjem je pri nošenju čevljev prišlo do zanimivega preobrata, nosilo se je v glavnem nizke pete. Med drugim je bilo to tudi obdobje čarovnic, visoke pete pa so že nekaj časa bile simbol spolnosti, zato so bile nezaželene, celo prepovedane. V 18. stoletju so čevlji bolj redko pokukali izpod oblačil.

Visoka peta se je spet vrnila konec 19. stoletja, ampak so jo nosile samo ženske. Moški modeli so postali predvsem praktični, peta je bila nižja, barve bolj umirjene, ženski modeli pa včasih prav absurdno okrašeni – z verižicami, ki so povezovale oba čevlja, tako kot pri zapornikih!

Nasploh se je v 19. stoletju pri izdelavi čevljev pojavilo veliko sprememb. Do sredine stoletja so čevljarji čevlje šivali ročno, desni čevelj je bil enak levemu, uhodil ga je šele lastnik, po navadi tik pred razpadom čevlja, potem pa ...

Leta 1846 je Elias Howe izumil prvi šivalni stroj, leta 1859 pa Lyman R. Blake napravo za šivanje podplatov na zgornji del čevlja, tri leta pozneje se je pojavil stroj za šivanje usnja in leta 1870 stroj za pribijanje pet.

O tem, kaj nam ponujajo modni ustvarjalci v zadnjem stoletju, pa naslednjič!

Blanka Todori je svetovalka na področju osebnega videza, predstavlja se pod imenom Blanca Chara. Bogate izkušnje je pridobila kot zunanja sodelavka v Maximarketu, sodelovala je z modno oblikovalko Uršo Drofenik, zdaj pa deluje samostojno. Izhaja iz posameznika – s poudarkom na 'vetru v omari'. Njen moto je: ''Očaraj sebe. Očaraj svet.'' Vprašanja za Blanko lahko, drage bralke in bralci, pošljete na blanca@chara.si ali pa si več o njej in njenem delu preberete na www.chara.si.