Denar je sredstvo zadovoljevanja potreb posameznika. Denar ima tudi svojo, recimo ji, energijo.

Z denarjem so povezana številna, običajno negativna prepričanja, ki so v nas vcepljena zaradi besed in ravnanja z denarjem, ki smo jih spremljali prek staršev. Sama pravim, da ima denar pozitivno energijo in da ga je fajn spoštovati, ni pa treba biti suženj denarja. Saj vemo, koliko tragedij skozi vso zgodovino je nastalo zaradi bogastva, ki ga je predstavljala količina denarja, ki jo je hotel nekdo nagrabiti.

Vsak od partnerjev ima svoj odnos do denarja, ki seveda izvira iz ravnanja s financami v primarni družini. Tudi ravnanja z denarjem in njegovo vrednostjo se naučimo v otroštvu, kot vsega drugega. In ko takole dva različna posameznika 'trčita' v skupno partnersko življenje, se razvije tudi vprašanje, kako se bo s financami v tej novo nastali skupnosti ravnalo.

Ni namreč samoumevno, da se bo s financami razpolagalo in upravljalo tako, kot so to delali doma pri njem ali pri njej. Svojim parom svetujem, da naj se pomenijo, kakšno strategijo bodo ubrali glede upravljanja financ. Nerešena strategija in pomanjkljiva vizija glede upravljanja financ vedno vodita v močne prepire in nesporazume, kajti, kot vemo, pri denarju se vse konča.

Nekateri pari imajo vse ločeno. Se pravi, da skrivajo drug pred drugim, kolikšen prihodek imajo na mesec, plačujejo zgolj določene mesečne stroške in si vestno zapisujejo, koliko so potrošili za katero zadevo, ki zadeva partnerske ali družinske stroške. Enako počne tudi partner, saj mu ne preostane drugega. Na koncu meseca pregledata stroškovnike in kdor je plačal več, zahteva razliko od partnerja oziroma poračun. Verjemite mi, da se takole pari bockajo tudi v cent natančno.

Spet drugi pari uberejo strategijo skupne blagajne. Večji del svojega mesečnega prihodka položijo v kuverto ali predal in iz tega predala plačujejo vse stroške pri hiši. Dogovorjena sta, da en del prihodkov namenita na varčevalni račun za morebitne večje izdatke in nakupe kdaj v prihodnosti, oba v približno enaki mesečni vsoti. En delček plače pa dogovorno namenita v osebno razvajanje, ko gre ona na vikend dopust s prijateljicami ali v savno in na masažo, on pa na moško jadranje ali na nogometno tekmo v Italijo. Za takšno sodelujoče ravnanje s partnerskim proračunom je potreben zdrav partnerski odnos, transparentnost in pripravljenost na iskreno komunikacijo.

partnerja, denar, moški, ženska

Neurejene finance so vedno minsko polje partnerskega odnosa, na katerem se rušijo rahli dogovori, ki jih oblikuje par. Očitki in jeza so pogosti, skrivni računi in črni fond so pogosta realnost obeh ali vsaj enega v paru, ko ne moreta odkrito upravljati s svojim denarjem oziroma ni na drugi strani posluha za različne potrebe, saj smo si ljudje navsezadnje zelo različni.

Ko skrivamo figo v žepu glede porabe denarja, ko skrivamo kompulzivne nakupe in račune od trgovin in ne zmoremo priznati, da nam morebiti v odnosu manjka del čustvene izpolnitve, kar kompenziramo včasih z nebrzdanim nakupovanjem, je čas, ko si je treba priznati, da je tudi partnerski odnos v škripcu.

Namreč, če si par ne zaupa, kar se kaže tudi pri financah, potem si težko zaupa tudi na drugih področjih. Tudi zato lahko rečemo, da je soupravljanje skupnih financ resen pokazatelj trdnosti partnerskega odnosa. Vsekakor danes razmišljamo o tem, kako pomemben del odnosa je tudi denar oziroma odnos do njega. Ali varčujete sami ali skupaj s partnerjem? Kakšno vizijo bogatenja imate vi? Kakšno ima partner? Ali se o tem sploh odkrito pogovarjata? Kdo odloča o večjih nakupih ali počitnicah? Skratka, kako pa imate vi urejene finance?


Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica, www.svetovalnica.si, dosegljiva sem na tel.št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali me kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si. Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi na socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica.

Liza - 18/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 18/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.