Rada imam oblačne dni.

Ko ti dan s svojo tišino in mirom dovoli, da se prepustiš občutkom in miru tudi v sebi. Ko si lahko dobre ali slabe volje, vesel ali žalosten, ko si lahko sam rišeš sonce ali dež. Ko lahko izbiraš.

Sonce pa, ta ognjena krogla tam daleč in visoko nad nami, če sije poleti ali pozimi … kot da moraš biti vesel! Kot da vsi in vse okrog tebe pričakuje, da si dobre volje in se smejiš, si oblečen v žive barve in se razdajaš. Ko se zdi, da se pred vsemi temi pričakovanji ne moreš zateči nikamor, takrat, ko si to želiš …

Ker obstaja neki vzrok, če si ga izmisliš sam ali če je resničen, in se zdi, da je edina možnost, da se pred zunanjim svetom skriješ ta, da zlezeš v posteljo, se pokriješ z debelo odejo čez glavo, zaspiš, če ti uspe, in (tako) počakaš, da mine. Dan, slaba volja in žalost. Saj ne vedno, včasih pa.

Je pa še ena, čisto drugačna svetloba. In to ne tista, ki jo pozimi prižgemo že zgodaj popoldne in se v trenutku razprši po celotnem prostoru. Tudi ne samo ena, ampak na tisoče drobnih svetlob, ki se jih veselimo in komaj čakamo, da pride njihov čas. To so in je svetloba majcenih plamenov, ki se nemo, včasih mirno, včasih nemirno dvigajo iz sveč in božajo vse okrog sebe, hkrati pa ustvarjajo tako skrivnostno podobo kot tisto, ki je vidna vsakomur. In ko svečk ni, so to drobne lučke, nanizane na žico, ki jih decembra obešamo po stenah in prazničnih drevescih doma in občudujemo v mestih. Samo še malo, pa se bodo prižgale. In ne bodo prinesle samo svetlobe povsod tja, kamor nas bo zanesla pot v tem prazničnem času, ampak nam pričarale še prav posebno vzdušje.

Le kaj pravzaprav je tisto nekaj, kar nas ob njihovem si(ja)ju tako zelo umirja in poživlja hkrati ... Je to res 'samo' svetloba? Ni to mogoče nekaj, kar nas povezuje? Nekaj, v kar zremo vsi, čemur se čudimo vsi in večina v pogledu nanje tudi vzdihuje, včasih celo tako po tiho in na skrivaj, da … Pa če gledamo eno samo lučko ali verigo, dolgo več tisoč metrov, ki se vije nad mestom?

Liza - 50/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 50/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.