Se spomnite, kdaj ste nazadnje dobili kakšno lepo, belo pismo z zanimivo znamko in datumom, kdaj je bila pošta poslana?

Pred vašim imenom pa: 'gdč', 'gospa' ali 'p. n.'? In ste tuhtali, kdo vam je pisal, čigava pisava bi to lahko bila?Ali pa kartico s čudovitim motivom pokrajine, ki vam je sporočala, da se je nekdo spomnil na vas, ko je na izletu ali počitnicah užival daleč od svojega doma in še dlje od vas? In potem ste začeli mrzlično iskati ključe od vrat, po stopnicah ste nerodno postopali in se zaletavali v vogale hiše, da bi čim prej sedli na svoj najljubši fotelj in se z užitkom poglobili v besede in doživljanje tistega, ki si je vzel čas za vas tudi tam nekje?

No, saj se sem in tja poleg raznih reklam in seveda položnic še vedno najde tudi kakšno prijetno presenečenje v nabiralniku … To je tista lesena ali kovinska škatla na zidu, mimo katere greste, ko pridete domov. Pa vendar čedalje redkeje.

Zdaj si pošiljamo sms-je in elektronska sporočila z nekaj besedami in nasmejanimi obrazi na fotografijah, celo pozdrave po socialnih omrežjih … Mogoče bo kdo rekel, pa kaj, ali ni vseeno, kako, važno, da sem se spomnil. Pa je res? Je res tako zelo pomembno, da v istem trenutku vemo, kako se nekdo počuti na drugem koncu sveta? Saj ne da mu ne bi privoščili, ampak besede so vendar nekaj drugega. Nasmeh je trenuten, iskren ali zaigran, besede pa govorijo. Besede sporočajo. To, kar je res, to, kar se z nami dogaja, in to, kar čutimo. V besedah ni 'fasad', v besedah na papirju ni besedice 'cheese'.

In kako se, poleg vsega, potem ta sporočila, predvsem tista po telefonu in e-sporočila, (velikokrat) končajo? Ne s 'prisrčnimi pozdravi' ali 'uživaj tudi ti'. Ali v sms-sporočilih celo brez pozdrava, ker si jih tako ali tako pošiljamo le tisti, ki smo si svoje telefonske številke zaupali in smo, ker smo se tako odločili, na neki način povezani ves čas, dosegljivi v vsakem trenutku. Ne.

Končajo se z 'Lp'. Niti ne s tistim stereotipnim 'lep pozdrav', ampak z 'Lp'.?! Je sploh lahko kaj še bolj brezosebnega …

Liza - 6/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 6/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.