Lisina strokovnjakinja za financiranje in osebni proračun Ana Vezovišek svetuje družini, ki se je ujela v past posojil.

Pismo bralke:

Spoštovani

Smo tričlanska družina. Imamo štiri različna posojila, poleg tega ima fant še limit. Na mesec imamo samo posojil za pribl. 900 EUR, kar pa nas mesečno preveč obremenjuje, sploh zdaj, ko imamo še vrtca 220 EUR. Radi bi vzeli samo eno posojilo na daljšo obdobje pa nam ga banke ne dajo. Žal svojega stanovanja nimamo, živimo pri mami.

Zanima me, ali obstaja kakšna rešitev, da bi nam mesečno ostalo kaj denarja? Skupaj imava približno 2.000 EUR plače! Hvala za odgovor.

Lep pozdrav, Helena

Pozdravljena, ga. Helena!

Ni lahko, ko banke rečejo NE in vam onemogočijo znižanje trenutnih obveznosti. Žal jih na neki način razumem – kot razumem vas. Štiri različna posojila s skupno mesečno obremenitvijo v znesku 900 EUR in limit niso mali zalogaj in so redko posledica nečesa nepredvidljivega, zlasti če niste investirali v nakup nepremičnine in še zlasti če vaši prihodki niso tako majhni. Očitno je, da ste najemali gotovinska posojila, saj bi sicer imeli že v osnovi daljšo ročnost in vas ne bi toliko bremenili. Danes bankam ni več čisto vseeno, kam gre vaš denar (in prav je tako). Nekaj časa vas sicer 'podpirajo', ko pa vidijo, da vam s tem ne pomagajo, se umaknejo. In to se je zgodilo v vašem primeru.

Seveda je razumljivo, da ste jezni in da ste prepričani, da bi z nižjim obrokom ravnali čisto drugače. Žal pa vam moram zadati še en udarec. To bi bil kratkoročni učinek. Zakaj? Ker je treba razmišljati na način, kako obveznosti zmanjšati z obstoječimi prihodki ali bolje dodatnimi, ne pa na način, kako najeti novo posojilo. In samo vprašanje časa bi bilo, kdaj bi se spet znašli v situacije, kjer ste danes.

Kaj zdaj?

Najprej se morate zavedati, da si marsikatera družina lahko samo želi takšnih prihodkov, kot jih imata vidva. Imata povprečne prihodke, živita pri starših, imata enega otroka in ni vama bilo treba najeti posojila za nakup stanovanja. To je zelo veliko. Prepričana sem, da bi se danes strinjala z mano, če ne bi imela teh posojil.

Tako se je treba najprej vprašati, ali so bili res vredni najema in tega, da ste danes na neki način v finančni stiski. Če je odgovor ne, potem je treba le še narediti načrt, kako iz tega začaranega kroga in kako posojilom reči ne.

Najprej vama predlagam, da s partnerjem pripravita seznam vseh trenutnih obveznosti posojila, kjer bosta opredelila mesečni obrok in stanje glavnice. Sem spadajo tudi limit in vse preostale morebitne obveznosti obročnega odplačevanja.

Potem naredita seznam vseh rednih odhodkov po posameznih kategorijah – stanovanjski stroški, hrana, prevoz, otroci itd. Preverite, kje vse so še rezerve in kje lahko odhodke zmanjšate. Temu sledi načrt poplačila obstoječih posojil. V načrtu se osredotočite na to, kako bi čim prej poplačali eno izmed posojil. Na ta način se vam bo najprej sprostil en mesečni obrok, potem boste to razliko namenili za poplačilo drugega, nato tretjega itd. Na koncu boste lahko znatno znižali svoje obveznosti, ne da bi pri tem morali posegati po novem posojilu. Ja, vem, ne bo enostavno, pa vendar je to edini zdravi in pravi pristop. Glede na to, da imate zdaj otroka, je treba sprejeti toliko večjo odgovornost in se osredotočiti na prihodnost – tisto varno, brez posojil, z ustvarjeno varnostno rezervo in s porabo, ki ne presega vaših prihodkov.

Ana Vezovišek je specialistka za financiranje in osebni proračun. V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si