Smo štiričlanska družina. Imamo hišo v ocenjeni vrednosti 230.000 EUR ter hipoteko v višini 87.000 EUR, ki jo je še treba odplačevati 25 let. Poleg tega imamo še 2 leti lizing za avto 240 EUR. Osebno imam še posojilo: 160 EUR še 6 let. Limita imam 5.000 EUR, mož pa 1.400 EUR.

Pismo družine:

Spoštovani!

Smo štiričlanska družina. Imamo hišo v ocenjeni vrednosti 230.000 EUR ter hipoteko v višini 87.000 EUR, ki jo je še treba odplačevati 25 let. Poleg tega imamo še 2 leti lizing za avto 240 EUR. Osebno imam še posojilo: 160 EUR še 6 let. Limita imam 5.000 EUR, mož pa 1.400 EUR.

Sem samostojna podjetnica in imam prilive v vrednosti okoli 2.200 EUR, od tega je 400 EUR lizinga za službeno vozilo in prispevki 380 EUR ter 200 EUR za gorivo.

Mož ima plače 1.000 EUR, od tega ima hipotekarnega kredita 500 EUR. Položnice nanesejo pribl 400 EUR.

Otroka sta stara 19 in 21 let, oba pavzirata, sta športnika in pod pritiskom teh naših večnih težav s financami.

Trenutno imam blokiran račun v znesku 6.000 EUR, za prispevke in davke in Mercator piko ter policijske kazni pri vožnji. Tudi mož ima blokade na računu zaradi neporavnanih položnic, ki se vlečejo kot jara kača. Najina napaka je bila investiranje v našo nepremičnino in prehajanje iz posojila v posojilo, pri čemer so nastajali ogromni stroški.

Lepo prosim, če mi lahko odgovorite in pomagate svetovati, ali se lahko iz tega gordijskega vozla izvijemo? Obstaja še kakšno upanje, da bi zaostale obveznosti poplačali, živeli še bolj skromno in ne nazadnje sproščeno zadihali? Hvala lepa.

Družina iz Velenja

Pozdravljeni,

situacija, v kateri ste se znašli, je sila neprijetna. Blokade so tisti največji alarm za finančne institucije. Ko enkrat vidijo blokade, jih je zelo težko prepričati, da bi vam (ponovno) pomagali.

Sami ste lepo napisali, da vaše življenje temelji na posojilih in da je to del vašega vsakdana. Žal se slej ko prej veriga zadolževanja prekine in tako je tudi v vašem primeru. Že sama navedba vseh lizingov in posojil je skrb vzbujajoča, saj se človek resnično vpraša, kako vam je to uspelo?

Popolnoma razumem, da je šel del denarja v investicijo, pa vendar bi bilo treba ob prvi finančni oviri razmišljati o drugem scenariju. Seveda vam ne bom zdaj govorila o tem, da je investicijo treba načrtovati vnaprej, da je treba pred najemom posojila narediti načrt financiranja in predvideti vse možne scenarije (upad prihodkov, bolezen, brezposelnost itd.), ker je za to že prepozno. Lahko pa vam podam nasvet, ki vam sicer morda ne bo najbolj pri srcu, pa vendar po mojem mnenju najbolj korekten.

Kaj zdaj?

Po mojem mnenju imate dve opciji: ali bistveno povečati svoje prihodke in odplačati vse lizinge, limite ter obveznosti do države ali pa razmisliti o prodaji nepremičnine. Prva opcija je težje izvedljiva, saj se bojim, da so te manjše obveznosti že zelo velike in jih bo težko v kratkem času poplačati. Je pa res, da je to odvisno od vas in vaših zmožnosti oz. dodatnega zaslužka.

Meni bližje je opcija prodaja nepremičnine. Zakaj prodaja?

Ker se boste na ta način najhitreje osvobodili finančnega bremena in resnično končno zadihali. Če bi dosegli prodajno ceno, ki ste jo navedli, bi vam ostala sredstva, s katerimi bi kupili drugo nepremičnino in poplačali čisto vse obveznosti.

Vem, najtežje se je ločiti od nečesa, kar ste gradili toliko časa, pa vendar. Vam finančni mir ne pomeni več kot pa življenje v trenutnih razmerah? Prvo soočenje je gotovo najtežje, potem, ko pa človek na list papirja napiše prednosti tovrstne rešitve, pa slika postane bolj jasna in razumljiva. Že dejstvo, da sta otroka stara 19 in 21 let, vam pove, da se bosta kmalu osamosvojila in po vsej verjetnosti zapustila dom. Potem se morate le še vprašati, čemu bi imeli takšno nepremičnino, ki pa je ne boste mogli vzdrževati?

Sama oddaja dela prostorov vedno lahko pride v poštev, vendar ti prihodki v večini primerov niso potem usmerjeni k predčasnemu odplačevanju posojila, temveč plačevanju stroškov iz vsakdanjega življenja.

In ne nazadnje doba 25 let – kaj ni to zelo dolga doba? Je ta nepremičnina res toliko vredna? Razmislite raje o tem, kako bi se počutili, če bi živeli v stanovanju, brez posojil, limitov, kartic in ne bi več občutili finančnega stresa. Če se boste ob tej misli bolje počutili, kot se trenutno, ste prišli do končne rešitve. Pa srečno!

Ana Vezovišek je specialistka za financiranje in osebni proračun. V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Lisa - 48/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 48/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.