Leta 2007 sva z ženo najela stanovanjski kredit v CHF. Ker je danes stanje glavnice še nekoliko višje, kot je bilo ob najemu posojila, in ker je gibanje tečaja tako nepredvidljivo, bi želela posojilo spremeniti. Enostavno imava dovolj tega nihanja. Se je pa pojavila težava.

Ker imava vsak svoj s. p. in nama banka komplicira pri odobritvi posojila. Žena ima letno približno 50.000 evrov prihodkov, jaz pa pribl. 120.000 evrov. Ker do danes nisva zamudila niti enega dneva pri odplačevanju obveznosti in ker sva tudi sicer tako redna plačnika, ne moreva razumeti odnosa banke.

Zanima naju, ali po vaših izkušnjah vse banke enako gledajo na nas, samostojne podjetnike, ali imajo kakšne drugačen pogled na to in bolj razumejo situacijo? Hvala vam za informacije.

Brane

G. Brane!

Veliko vas je bilo in vas je še vedno takšnih, ki imate kreditne pogodbe vezane na CHF. Res sila neugodna situacija, zlasti za tiste, pri katerih so poleg padca vrednosti nepremičnine upadli še prihodki. Takšni navadno nimajo nobene možnosti za t. i. refinanciranje oz. najem novega posojila. Pri vas pa po mojem mnenju obstaja možnost najema novega posojila, glede na informacije, ki ste jih podali.

Res je, da so si banke zelo različne in da ima skoraj vsaka svoj, drugačen pogled na obravnavo samostojnih podjetnikov. V veliki večini se banke strogo držijo pravila upoštevanja letnih izkazov in upoštevanja t. i. neto zavarovalne osnove. Ta je navadno minimalna, saj si večina podjetnikov plačuje minimalne prispevke. In tako praktično ne moremo priti do kreditne sposobnosti.

V vašem primeru, predvidevam, gre ravno za to. Da s soprogo plačujeta minimalne prispevke, banka pa ima na žalost tisto najstrožjo politiko. Lahko vas potolažim, da obstajajo banke v Sloveniji, ki bodo drugače gledale na vašo situacijo in vam bodo pomagale pri refinanciranju. Z veseljem bi vam že danes odgovorila in vas usmerila, a vam zaradi ohranjanja neodvisnosti ne morem tega napisati. Lahko me pa kontaktirate in vam pomagam.

Sicer pa (za vse tiste, ki se še imajo namen podati na to pot) lahko povem, da obstaja tudi razlika med 'normiranim' s. p.-jem ter navadnim s. p.-jem. Nekatere banke zelo dobro to ločujejo v korist normirancem, zato se je včasih dobro predhodno pozanimati, kateri vsi triki obstajajo, da imate na koncu možnost izbirati med posamezno banko, ne da ste primorani sprejeti pogoje, ki vam jih morda ponudi le ena banka.

Seveda pa nikakor ne smemo pozabiti na strogo ločevanje med kreditno sposobnostjo, ki je potrebna za banke, in med sposobnostjo realnega odplačevanja. To smo se pa že naučili – jasen pregled proračuna, da ugotovimo, ali smo tega obroka tudi resnično zmožni.

Za vas me torej ne skrbi. Samo malce pojdite naokrog in našli boste rešitev.

Pa srečno!

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Lisa - 47/2016

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 47/2016

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.