"Ko sem letos domov dobila izpise stanja po policah, sem zgrožena ugotovila, da sem do danes vplačala 25.000 evrov, moje dejansko stanje pa je 15.000 evrov. Kaj zdaj?"

Pismo bralke

Pozdravljeni, leta 2009 sem sklenila štiri police življenjskega zavarovanja in potem leta 2012 po nasvetu enega finančnega svetovalca vse prekinila ter sklenila dve novi (drugih zavarovalnic).

Ko sem letos domov dobila izpise stanja po policah, sem zgrožena ugotovila, da sem do danes vplačala 25.000 evrov, moje dejansko stanje pa je 15.000 evrov. Kaj zdaj?

Obenem sem ugotovila, da so vse police sklenjene na dobo 25 let, čeprav sem takrat, ko sem sklepala nove police (pri 50. letih) jasno povedala, da ob upokojitvi ne želim več plačevati nobene premije. Res je, da mi je bilo rečeno, da jih lahko kadarkoli prekinem, a vseeno se zdaj bojim, da to ni čisto tako. Prosim za usmeritev – kaj naj naredim!

Jasmina

Draga Jasmina,

s takšnimi primeri, kot je vaš, se v našem podjetju srečujemo dnevno, in to je zelo žalostno, saj pomeni, da vas je ogromno takšnih, ki sredstva izgubljajo, namesto da bi se ta plemenitila.

Že takoj, ko ste napisali, da ste leta 2009 sklenili štiri police, sem se vprašala, čemu? Zakaj štiri? Kaj ne bi bila ena dovolj? Vem, težko je reči ne spretnim besedam finančnih svetovalcev, ki hodijo po terenu in vas prepričujejo, da potrebujete toliko življenjskih zavarovanj, in vam obljubljajo svetlo prihodnost. A žal se za tem lepim govorjenjem skriva en glavni motiv, in to je zaslužek, ne skrb za vašo prihodnost.

In zakaj sprejemamo takšne napačne odločitve? Ker nimamo osnovnega načrta (bodisi pokojninskega, osebnega finančnega načrta, načrta financiranja), s pomočjo katerega bi natančno odločili cilje in ugotovili, kaj je realno pričakovati, kdaj in pod kakšnimi pogoji. Ker ne revidiramo svojih načrtov in ne spremljamo, kaj se na trgu dogaja. Ker navadno nismo dovolj izobraženi, da bi lahko sprejemali tovrstne odločitve.

Kaj zdaj?

Najprej je treba preveriti vaši obstoječi zavarovanji (zdaj imate še dve) in ugotoviti, kaj je najbolj smiselno narediti. Večina svetovalcev bi takoj našla rešitev – prekinitev obeh zavarovanj in sklenitev novih.

In prekinitev kar tako, ker naj produkt ne bi bil dober, je tista, ki nas največ stane. Le redko kdo si bo res vzel čas, vam naredil analizo obstoječih produktov, šel z vami skozi vaše cilje, vam realno povedal, kaj lahko pričakujete, in vam tudi povedal, kakšna je tista prava rešitev. Pogosto je ta takšna, da ni v prid svetovalcu, je pa v prid vam – kar je tudi najbolj pomembno, kaj ne?

Predlagam, da torej poiščete pravo osebo, ki vam bo pri tem pomagala. Kdo ve, morda vas pot zanese k nam :) Pa srečno!

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Lisa - 17/2016

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 17/2016

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.