400 evrov za stanovanjsko posojilo, 346 za gotovinsko, limit in kreditna kartica ... Je sploh še kakšno upanje.

Pismo bralca

Spoštovana ga. Ana,

iz meseca v mesec se komaj prebijam. Imam 400 evrov obroka za stanovanjsko posojilo (še 11 let), gotovinsko posojilo z mesečnim obrokom 346 evrov, pa limit v višini 3.600 evrov, kreditno kartico za 800 evrov ...

Prihodki iz rednega dela so v povprečju 1.200 evrov. Poleg tega imam popoldanski s. p., kjer dobim še kakšnih 400 evrov. Vem, ni tako malo. Živim v lastnem stanovanju, skupaj s partnerico. Za zdaj sva še brez otrok.

Ničesar ne morem privarčevati, čeprav bi si želel. Iz dneva v dan mi je težje hodit v službo, ker me kar duši in ne vem, kako naj se rešim iz tega. Ponoči ne morem niti spati, saj imam en kup neplačanih položnic, ki me čakajo.

Ko pride dan za nakazilo plače, kar zgine z računa. Večino pobere banka – za kredite pa kartice in potem se spet začne borba, da nekako pridem skozi mesec.

Partnerica ne ve za moje finančne težave. Ve sicer, da imam stanovanjski kredit, o preostalih stvareh se pa ne pogovarjava. Prosim za pomoč. Bil sem že na večini bank in novega posojila ne dobim. Je sploh še kakšno upanje?

Matjaž

Dragi Matjaž,

verjetno vam to ne bo kaj dosti pomagalo, pa vendar vam moram najprej čestitati za ta pogum – da ste pripravljeni o tem spregovoriti. Moškim je navadno to veliko težje kot ženskam, kar je škoda.

Čas namreč beži. Je pa prav to, da o tem spregovorimo in da si poiščemo pomoč, tisto najtežje. Je prvi korak, ki je nujno potreben, če želimo obstoječe stanje spremeniti na bolje. In prepričana sem, da bo tako šlo tudi pri vas, čeprav se vam ta trenutek zdi nemogoče.

Kaj zdaj?

Najprej vse položnice in bančne izpiske na mizo. Potem pa veselo na delo – izpisovanje stroškov po posameznih kategorijah. Stanovanjski stroški, hrana, prevoz, bančni stroški, krediti, osebna poraba, zavarovanje itd. Tako boste dobili približno sliko o tem, koliko denarja pravzaprav potrebujete za nujne stroške.

Potem sledi zmanjševanje stroškov pri posameznih kategorijah. Kako? Pri vsaki se vprašajte, ali je ta strošek nujno potreben in kako bi ga lahko zmanjšali. Boste videli, kako hitro se bo našla rezerva med 10 in 20 odstotki vaših prihodkov.

In ko sem že pri prihodkih. Niso majhni, zato je skrajni čas, da vse skupaj sanirate. Potem naredite posebej tabelo dolgov, kjer razvrstite posamezne dolgove po velikosti. Od najmanjšega do največjega. Torej začnete pri kreditnih karticah, sledi limit, potrošniški kredit ... Potem pa vsaj 100 evrov mesečno dodatno namenite za odplačilo teh dolgov.

Napisala sem vsaj z razlogom. Glede na to, da ste omenili popoldanski s. p., predvidevam, da bi lahko zaslužili tudi več, če bi se za to odločili, in tako dolgove še prej odplačali. Ja, ne bo šlo z novim posojilom, čeprav ste prepričani, da je to edini pravi in najhitrejši način, da si opomorete. Treba je začeti drugače, če želite spremembe. Z novim posojilom boste, statistično gledano, še prej kot v letu dni zapadli v isti krog dolgov oz. v krog še večjih dolgov in potem se boste res lahko vprašali, ali je sploh še kakšno upanje. Upanje ste torej vi sami, nihče drug.

Odločiti se morate in še danes začeti ravnati drugače, začeti spreminjati svoje navade. Verjemite mi, vsak človek se v življenju sooča z lekcijami, ki jih prvi trenutek čisto ne razume. A čez čas, ko na situacijo gleda z neko distanco, vidi, kakšen je bil pravzaprav njihov namen. In ja, najbolj si zapomnimo tisto, kar nas najbolj boli. V vašem primeru trenutna situacija. Če je bolečina dovolj velika, jo boste želeli čim prej ozdraviti in nikar je ne zdravite sami. Le zakaj bi jo, ko pa bi jo lahko veliko hitreje odpravili, če bi se zaupali tudi svoji partnerici.

Slej ko prej (v kolikor se še ne), se bo to poznalo na vajinem odnosu. Držim pesti!

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Lisa svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si