Varčujemo lahko z marsičim, tudi z besedami, nam je na delavnici Popolne finančne preobrazbe povedal g. Sašo Zajec iz Alta Skladov.

A bolj kot samo varčevanje nas mora zanimati, kaj bomo privarčevali. To pomeni, da se danes odpovemo nečemu, da si bomo v prihodnje lahko privoščili več.

Vprašanje, ali je varčevati pametno, je na mestu, prav tako, ali varčevanje potrebujemo oziroma ali ga potrebuje vsakdo. Ni malo ljudi, ki pravijo, da sploh ne potrebujejo varčevanja in varčevanje res ni za vsakogar, saj nekateri preprosto živijo hitro in imajo cilj umreti mladi. A to ni najbolj pametno razmišljanje niti početje. Seveda pa je varčevanje vse prej kot preprosto, treba se je naučiti varčevati,” nas je opozoril g. Zajec. 

Ne vemo, kaj bo v prihodnje, koliko pokojnine nam bo lahko dala država in koliko od tega bomo morali prispevati sami. A eno so prihranki, drugo pa je, da se od prihrankov živi in se vanje ne posega. “Za pokojnino lahko varčujemo in potem to, kar privarčujemo, porabimo, ko bomo upokojeni. Drugi del pa je tisto, kar bomo privarčevali in pozneje dejansko živeli od obresti privarčevanega, glavnico pa morda pustili nekomu za nami. Ta korak je težje dosegljiv, saj mora biti glavnica toliko večja.” 

Kako pametno varčevati?

Predstavljajte si, da želite privarčevati za nepremičnino v vrednosti 100 tisoč evrov. Varčujete lahko na različne načine. Varčevanje v 'nogavici': Če varčujete v nogavici 15 let, je donosnost 0 %, mesečni obrok pa 555,56 evra. A pozor, ta denar bo čez 15 let skoraj zagotovo vreden manj in bomo zanj lahko dobili manj, kot dobimo danes.

Druga možnost je posojilo: Takoj pridemo do 100 tisoč evrov, a bomo plačali stroške, ki znašajo približno tretjino oziroma okoli 35 tisoč evrov. Odplačevanje v tem primeru je 15 let, obrestna mera 4,34 %, mesečni obrok pa 752,32 evra. 

Tretja možnost pa je varčevanje v skladih ali kakšna druga naložba: Da v 15 letih pridemo do 100 tisoč evrov, bomo na mesec plačevali 321 evrov, skupaj bomo dali na stran 58 tisoč evrov, razliko 42 tisoč evrov pa bo ustvaril 7-odstoten donos. V tem primeru lahko razliko, ki bi jo sicer plačevali za obrok za kredit, preprosto varčujemo za pokojnino.

Odgovorno je razmišljati o prihodnosti

V življenju nimamo veliko popravnih izpitov in to še posebej velja za tiste, ki se navezujejo na naše osebne finance. Zato je ne-razmišljati o prihodnosti in o tem, da bomo enostavno morali nekaj narediti, če si želimo varne prihodnosti, skrajno neodgovorno. Zavedati se moramo, kakšne pasti nas čakajo in da se jim lahko izognemo, če bomo pravočasno reagirali. In kaj lahko naredimo sami?

• Se zaščitimo pred izpadom delovne sposobnosti, če se nam kaj zgodi, da ne moremo več delati, opravljati dela in aktivno opravljati dela, ki ustvarja prihodke.

• Zaščitimo družinske člane, sploh če so odvisni od enega družinskega člana.

• Poskrbeti za lastno nepremičnino, da slučajno ne bi kdaj ostali brez.

• Poskrbeti za šolanje otrok. Vsak odgovorni starš si želi poskrbeti za šolanje otrok in mu omogočiti čim boljše izhodišče za samostojno življenje. Tudi naše 'brezplačno' šolstvo ni ravno poceni.

• Poskrbeti za dodatno pokojnino oziroma rento. Država vse bolj prelaga to obveznost na posameznika. Upanje, da bodo drugi poskrbeli za nas, ni dovolj.

• Ohranjanje osnovnega standarda, biti nad pragom revščine … stroški, povezani z osnovnim življenjem, se zvišujejo. Včasih je bilo normalno, da nekdo nima mobilnega telefona, danes je to osnovni življenjski standard.

• Finančna varnost in stabilnost, ki sta še posebej pomembni, da mirno spimo. Če se nam pokvari pralni stroj, avto ali kaj podobnega, moramo imeti nekaj rezerve, da poplačamo nepredvidene stroške.

Ja, za to vse lahko poskrbimo sami, a to takrat, ko nam gre dobro, ne, ko nam gre slabo. Takrat je navadno že prepozno.

Liza - 42/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 42/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.