Kolikokrat ste si že v življenju zaobljubili in si rekli: “Ta mesec bom pa res dala na stran, če mi le kaj ostane?”

In navadno potem mine mesec, mineta dva, leto, več let in vam še kar ni uspelo dati ničesar na stran ... Še več, vaš limit se je povečal. Pa veste, zakaj se vam to dogaja? Ker bi morali narediti ravno obratno! Najprej dati na stran in potem s preostankom živeti čez mesec. Misija nemogoče? Morda ta trenutek, a nikakor ne, če se odločite, da vam tokrat uspe. 

Takšne zaobljube so si že večkrat dali tudi naši udeleženci Popolne preobrazbe in ugotovili, da je res ključna odločitev! Marsikdo izmed njih ima rešitev pravzaprav na dlani, a kaj, ko jo je tako težko sprejeti. Zanimivo, vedo, kako bi jim lahko bilo lepše, pa enostavno niso pripravljeni narediti ključnega koraka …

In kateri je tisti ključni korak, ki bi ga morali narediti vsi, če se želimo premakniti s trenutne točke? Recimo, da imamo povprečno slovensko plačo … Takoj ob plači bi morali najmanj 10 odstotkov dati na stran! Marsikdo se je ob tem najbrž nasmehnil, saj večini ljudi ni jasno, da se to da, niti ne vejo, kako v resnici to izvesti, a če boste brali naprej, vam bom pojasnila, kako priti do teh 112 evrov.

Ostalo mi je le še … kako naj vse plačam?

Če smo upoštevali navodila in dali na stran 10 odstotkov (to je 112 evrov pri povprečni plači), to pomeni, da nam je za stroške in vse, kar sicer plačujemo čez mesec, ostalo 'le' še 1.008 evrov. Zdaj pa se začne borba, sploh če smo bili navajeni, da imamo na mesec za stroške in drobne pozornosti več, kot samo to. 

Odpirati se nam začnejo številna vprašanja, kot so: Kako naj plačam vse položnice, ki jih imam? Kako bomo plačali obšolske dejavnosti za otroka? Ali mi bo na koncu meseca zmanjkalo za gorivo ali za hrano? Kaj če pride do česa nepredvidenega? Ali to pomeni, da do tega denarja, ki ga dam na stran, sploh ne morem?

To so običajna vprašanja, ki jih dobivam, ko strankam povem preprosto formulo 10-10-80. In če za vas ni dovolj velik izziv privarčevati 10 odstotkov, potem lahko to nagradite z novimi 10 odstotki. Prvih 10 odstotkov bi namreč morali nameniti za dolgoročne cilje (nakup hiše/stanovanja, pokojnina in podobno), drugih 10 za varnostno rezervo, preostalih 80 pa pomeni odstotek naše mesečne plače, ki jo namenimo za stroške, hrano in vse drobne pozornosti, ki si jih namenimo skozi mesec. Pa tudi teh 80 odstotkov včasih ne potrebujemo. 

Od 30 do 150 evrov mesečno

Recimo, da začnemo prvi denar služiti kot študentje in da so naši prihodki 300 evrov. V tem primeru moramo vsak mesec 30 evrov dati na stran. Potem sledi prva zaposlitev in z njo prva plača. Recimo, da bi bila ta začetniška in bi tako skupaj z vsemi dodatki prejeli 700 evrov. V tem primeru bi morali varčevanje povečati s 30 na 70 evrov. Sprva na varčevalni račun za rezervo, po tem, ko pa je ta ‘vreča’ polna, znesek preusmerimo za druge, bolj oddaljene cilje, kot so pokojnina, nakup avtomobila, šolanje otrok itd. Dejstvo je, da med svojo kariero napredujemo – vsaj običajno je tako – in dobimo višjo plačo. Recimo, da bi naši prihodki v nekem obdobju znašali 1.500 evrov. V tem primeru bi morali dajati na stran 150 evrov. Zakaj je tako? Ker se bomo sicer zelo hitro navadili na več in te razlike čez mesec ali dva sploh ne bomo več občutili.

In kako ravnati z nagrado?

V tem primeru bi morali kar 90 odstotkov nagrade dati na stran in le 10 odstotkov nameniti sebi (tokrat pa res sebi) in se nagraditi. Zakaj le 10 odstotkov? Preprosto zato, ker ne vemo, ali bo ta nagrada prišla tudi drugo leto in ker se lahko še bolj razvadimo. Nasvet, da najprej plačajmo sebi, bi lahko rekli, da je zimzelen, saj bi ga resnično moral upoštevati vsak, ki ima prihodke, in to ne glede na starost. Če do danes še nikoli niste plačali najprej sebi, je zdaj skrajni čas, da to spremenite. Ne smete čakati na prvi ponedeljek ali na naslednjo plačo. Saj veste, da tisti pravi ponedeljek potem nikoli ne pride in da tudi ob naslednji plači ni nič drugače. Vedno nas nekaj preseneti in nas tudi bo.

Liza - 52/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 52/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.