Ana Vezovišek je specialistka za financiranje in osebni proračun.

"Moje ime je Bojana in stara sem 45 let. Živim skupaj z možem in sedemletno hčerko v najemniškem stanovanju. Sama sem trenutno brez zaposlitve, jo pa aktivno iščem. Z možem sicer že dve leti poskušava ustvariti nasad lešnikov in ameriških borovnic ter se ukvarjati samo s tem. Veliko vlagava v nasad, vendar se mi zdi, da nama finance nekam uhajajo.

Poleg vsega je tukaj še najemnina za stanovanje in še tri leta posojila za hišo, v kateri ne živimo. Plačujeva tudi najemnino za zemljo in čaka naju še odkup te zemlje čez pet let. Odkrito povedano, strah me je prihodnosti. Rada bi nekako zadihala, si kakšno stvar tudi privoščila – kakšen izlet, počitnice, nakup oblačila … Naši trenutni prihodki so bolj klavrni. Mož dobi okoli 1.200 evrov mesečno, a so v to všteti tudi potni stroški. Trenutno sem brez službe in sem naslednje tri mesece upravičena do nadomestila zavoda (okoli 700 evrov na mesec). Privarčevanega nimava ničesar, saj če le lahko, to vloživa v nasad. Za najemnino za stanovanje plačujeva 240 evrov na mesec, 316 evrov za posojilo za hišo. Prejšnje stanovanje sva namreč prodala, vzela posojilo in okoli 75 tisočakov vložila v hišo, kjer živijo njegovi starši. Toda prišlo je do tako močnega konflikta z njimi, da sva se odločila za odselitev, da sva rešila najin zakon in družino.

Mož ima še eno posojilo za 140 evrov mesečno. Potem so tu še dodatni stroški in mesečni računi v višini okoli 400 evrov in otrokovo učenje kitare, kar znese 60 evrov na mesec. V stanovanju, kjer živimo, nimamo namena ostati, saj je najemniško. Sanjamo o manjši kmetiji s samooskrbo in o manjši lastni hiši, česar pa nam trenutna situacija ne omogoča. Imava slabe naložbe, bila pa sva tudi preveč naivna in zaupala v ljudi, ki bi nama sicer morali stati ob strani.

Je pa zdaj tako, da nekaj časa stiskamo in stiskamo, ko pa se nam nekako odpre, pa si moramo nekaj privoščiti; recimo toplice za tri dni, kakšen izlet, kosilo ali večerjo zunaj, saj imam preprosto občutek, da se 'mi bo utrgalo', če bom še naprej tako stiskala. Moram pa priznati, da nekako nimam meja pri svojem otroku. Želim ji nuditi vse, kar je možno. Sama sicer nisem prevelik zagovornik posojil in zadolževanja, vzamemo le, ko se resnično nekaj ustvarja, pa še takrat po možnosti ne preveč. Sicer ne vem, kako bo zdaj, ko bo treba plačati zemljo in ko imamo še veliko željo po svoji nepremičnini. Mož pa je popolnoma drugačen. Pri njem imam občutek, da živi iz dneva v dan, kar bo, pač bo, in ne planira ali kalkulira vnaprej… Sama pa sem 'ziheraš' in rada vem, pri čem sem in kako bom prišla skozi mesec. Je pa res, da še vedno preveliko trošimo. Rada bi v prvi vrsti ugotovila, kam nam odteka denar, kako se obrniti zaradi posojil, kaj narediti, da bo vse znosnejše, kako nekako doseči zastavljene cilje, pa čeprav čez deset let. Vem, da to, kar želim, ni mogoče uresničiti čez noč. Kako vlagati? Celotna družina bi resnično potrebovala strokovnjaka, da nas usmeri na pravo pot. Poleg tega ne želim, da je naš otrok razvajen in da dobi in ima čisto vse."

Izzivi, ki čakajo družino:

V prvi vrsti bo to gotovo skrb za povišanje prihodkov. Bodisi z iskanjem zaposlitve bodisi z večanjem prihodkov iz poslovanja – nekaj od tega gotovo oz. idealno bi bilo oboje. Glede na to, da bodo morali čez nekaj let zemljo odkupiti, je treba narediti načrt, kako oz. s čim. Pogledati pogodbo, pridobiti pravno mnenje itn. Obenem je treba pogledati obstoječe obveznosti in preveriti, ali obstajajo kakšne rezerve. Družina ima cilje, kar je super in zavedajo se, da jih ne morejo uresničiti čez noč, kar je tudi pohvalno. Zdaj potrebujejo natančen načrt, kako cilje uresničiti, kako ne posegati po posojilih v prihodnosti in kako se naučiti optimalno ravnati z denarjem. Gotovo jim nekaj denarja odteka, tako kot večini. Koliko natančno, bomo dobili s pomočjo finančne slike. Potem pa sledi postavitev trdnih finančnih temeljev.

O konkretnih rešitvah in rezultatih bomo pisali v posameznih prispevkih. Glede na to, da bodo primeri 11 mesecev pod budnim očesom strokovnjakov iz različnih področij, ni dvoma o tem, da jim ne bi uspelo.

Specialistka za financiranje in osebni proračun v podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomagam pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmarim mimo finančnih pasti ter poskrbim, da se varno zadolžijo. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si