Spomnimo se … Tamara je ločena in mati samohranilka.

Skupaj z dvema otrokoma živi pri svojih starših. Finančne težave so se začele še v času njene vrhunske športne kariere, ko je njen mož ustanovil podjetje, a njegove naložbe niso obrodile sadov. Še več, podjetje je propadlo, ostali pa so dolgovi, za katere porok je bila tudi Tamara.
Čeprav njeni zaslužki niso majhni, saj poleg redne službe, ki jo sicer opravlja polovični delovni čas, deluje tudi kot športna trenerka, ji denarja iz meseca v mesec zmanjkuje. Njeni mesečni stroški so večji od prihodkov, tako tudi nima nobenih prihrankov. Za lizing za avto plačuje recimo 250 evrov na mesec in tako bo še dve leti. Potem so stroški za položnice v višini okoli 900 do 1000 evrov na mesec, njeno osebno zavarovanje 150 evrov, plačilo s. p. 140 evrov, zavarovanje avta 60 evrov, pa še šola, vrtec, šport, interesne dejavnosti …

Bravo za pogum in željo po preobrazbi!

Tamarina zgodba je res nekaj posebnega in je lahko v poduk marsikomu. Eno je vidik, kako preživeti po končani vrhunski športni karieri, kako si poiskati delo, drugo pa vidik
(ne)zaupanja partnerju. Kako nevarno je vse prepustiti drugemu in se ne pogovarjati o skupnih ciljih, prihodkih, odhodkih, se zadolžiti za posel. Lahko rečem le bravo za pogum, moč in energijo za boj in vztrajnost. Biti sam z dvema otrokoma ni lahko – ne psihično ne finančno. Pa vendar je Tamara dokaz, da se vse da, če se hoče. Blokirani računi, dražba, vse to je že izkusila na svoji koži. Zdaj pa je čas, da na vse to pozabi in obrne nov list – list življenja, ki je drugačno, bolj mirno in kjer je na vrsti ona.

Stroški občutno nad prihodki!

Tamarini prihodki niso majhni: Iz njene tabele o prihodkih in odhodkih je razvidno, da naj bi znašali okoli 1.950 evrov na mesec. Toda na drugi strani imamo odhodke, ki naj bi bili okoli 2.500 evrov mesečno, in tukaj se takoj pojavi veliko vprašanje – kako je to mogoče? Ven odhaja več denarja, kot ga prihaja noter! Očitno je imela Tamara nekoč višje prihodke ali pa ji je pomagal kdo drug. Kakorkoli, prihodke, ki jih ima na voljo, je treba pravilno razporediti, in če ti znašajo 1.950 evrov, jih lahko razporedi le toliko in prav nič več!

Nov budžet!

In kako naj torej po novem Tamara razporedi svoj budžet? Kategorija Prevoz je 700 evrov na mesec, kar je absolutno previsok strošek. Res, da je bilo zadnji mesec od tega 150 evrov za servis, toda vseeno. Lizing predstavlja kar 252 evrov na mesec, zato se ga je treba čim prej znebiti. Napaka je, da ga je Tamara sploh najela in da si je takrat kupila nov avto.
Pri bivanju je obrok kredita še iz naslova nakupa parcele v višini 350 evrov mesečno tisti, ki jo močno bremeni. Toda glede na to, da je parcela zdaj precej več vredna, kot ima kredita in lizinga, Tamari predlagam prodajo parcele. Že tako jo čaka še ena finančna obveznost iz preteklih grehov in si drugače ne predstavljam, kako jo bo poravnala. Parcela pa je trenutno mrtvi kapital, za katerega samo plačuje. Verjamem, da je Tamara nanjo čustveno vezana, toda čas je, da se razbremeni finančnega stresa in začne normalno živeti. To pomeni, da si ustvari varnostno rezervo, kaj prihrani in zaživi brez dolgov. Parcelo lahko v prihodnje še vedno kupi, a takrat, ko bo za to imela denar.

Naslednji večji strošek je v kategoriji Otroci. Znaša 300 evrov na mesec. Prav je, da Tamara otroke spodbuja k dejavnostim, a te navadno kar precej stanejo. Pomembno je, da ve, koliko za to nameni in ali bo tudi v prihodnje tako. Glede kategorije Osebno, kamor spadajo prispevki za popoldanski s. p, pa pravi, da je to pametna naložba, saj ji podjetje po drugi strani prinaša tudi lep del prihodkov. Dobro pa bi bilo v prihodnje razmisliti tudi o tem, kako bi lahko še bolje unovčila svoje znanje, izkušnje in se usmerila v tisto, kar bi jo resnično veselilo. Tamara namreč pravi, da bi rada naredila še korak naprej k temu, da bi svoje športno znanje na predavanjih predajala svojim naslednikom v športu.

Brez varčevanja ne bo šlo. Vsaj deset odstotkov svojih mesečnih prihodkov za kratkoročno in deset za dolgoročno varčevanje na mesec!

Liza - 36/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 36/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.