Med projektom Popolne preobrazbe so se naši udeleženci večkrat vprašali: “Kje varčevati? Na kaj biti pozoren?” 

In glede na to, koliko možnosti danes obstaja, je prav, da si jih podrobneje pogledamo. Pri tem nam je pomagal g. Sašo Zajec iz Alta skladov. 

Donosnost različnih razredov

Varčevanje v nogavici ni samo nedonosno, naš denar zaradi inflacije izgublja vrednost, prav tako pa je tveganje, da nas bo prehitro premamil in ga bomo po nepotrebnem zapravili ali pa nam ga celo nekdo ukrade oziroma izgine kako drugače. Varčevanje na bančnem računu nam lahko prinese nekaj malega obresti. Ne more nam ga sicer odnesti nepridiprav, ne more npr. zgoreti. Je pa treba vedeti, da je manj vreden zaradi inflacije, saj obresti niso dovolj velike, da bi to pokrili. Takšno varčevanje pa je primerno, če bomo recimo v letu dni ali pa niti ne vemo natančno, kdaj, potrebovali denar. Ga moramo imeti torej na dosegu roke.

Varčevanje v bančnem depozitu se od varčevanja na bančnem računu razlikuje v tem, da ne moremo takoj do svojega denarja. Če bi želeli predčasno do svojega denarja, to ni mogoče, lahko pa banka v zameno za to ponudi premostitveno posojilo, kjer pa so obresti večje od tistih, ki jih prinaša naše varčevanje v depozitu.

Sklenjeno življenjsko zavarovanje in varčevanje v paketu ima na žalost zelo veliko ljudi. Gre za dva produkta v enem. Veliko svetovalcev in tržnikov ponuja to, saj na tem največ zaslužijo, imajo največjo provizijo in to provizijo seveda plačajo zavarovanci. Stroški so izredno visoki, odstop od pogodbe je zelo otežen. Če že varčujete in potrebujete poleg tega tudi zavarovanje, ga sklenite posebej.

Dodatno pokojninsko zavarovanje v zadnjih treh letih ponuja tudi možnost bolj tveganih in potencialno bolj donosnih varčevanj. Gre za zelo namensko varčevanje, tudi država spodbuja takšno varčevanje prek davčnih olajšav. Še vedno pa smo v tem primeru zelo nefleksibilni.

Varčevanje v investicijskih skladih je možnost, ki je za večino ljudi najprimernejša, saj nimajo dovolj znanja in časa, da bi se ukvarjali z lastnimi naložbami. Na trgu jih je ogromno, od vzajemnih, ETF-jev, nepremičninskih, izbrati je treba tistega, ki je za posameznika najbolj primeren, najbolje se je o tem posvetovati. Primerno je, da razpršimo svoja sredstva med več svojih skladov.

Varčevanje v delnicah: V primeru delnic se lahko obnese strategija kupi in drži. Tukaj čustva ne smejo imeti vpliva, prav tako ne smemo spremljati svojega portfelja vsakodnevno, saj nas to lahko zelo boli. Pomembno je, da imamo večino investicije na likvidnih trgih, saj če je nekaj prelepo, da bi bilo res, je to res prelepo. Druga možnost pri delnicah je aktivno trgovanje – kupiš, ko je poceni, prodaš, ko je drago. “Sliši se preprosto, a imamo problem – nikoli ne veš, kdaj je nekaj poceni in kdaj drago. Za nazaj gledati je super, a to nam nič ne pomaga za naprej, saj ne vemo, ali bo šlo gor ali dol. Kupi poceni in prodaj drago je zato lahko eden najbolj nekoristnih nasvetov,” opozarja Sašo Zajec. Tretja možnost, kako zaslužiti z delnicami so dividende, te dobimo takrat, ko se podjetje odloči izplačati del dobička.

Nakup nepremičnine sicer predstavlja drago investicijo, saj te niso poceni, prav tako pa ne vemo, kako se bo trg nepremičnin gibal. Lahko se zgodi, da pade vrednost nepremičnine, to je treba tudi zaščititi, kar pomeni, da nastajajo stroški. Če kupimo nepremičnino za 100 tisoč evrov, čez dva meseca pa potrebujemo 10 tisoč evrov, ali bomo prodali samo dimnik ali balkon? Ne gre tako, prodati moramo celo nepremičnino. So plusi in so minusi, predvsem pa ta investicija prinaša veliko neznank.

Varčevanje v plemenitih kovinah in dragih kamnih je vsekakor dobro za del portfelja, da pa bi si s tem obetali hud donos ali zelo visoko rast, pa zagotovo ne. Torej plemenite kovine le v manjšem deležu portfelja.

Bistveno pri vsem tem pa je, da naložbe razpršimo. “Pri tem moramo v obzir zajeti naslednje dejavnike: naložbene razrede, geografsko lego, panogo (ciklične in neciklične), razvitost trga, velikost podjetja in valuta,” še dodaja Zajec.

Pomen varčevanja za pokojnino

Vprašanje, zakaj varčevati za pokojnino, je na mestu. Številke govorijo zase: če so bili leta 1980 na enega upokojenca štirje zaposleni, leta 1990 dva zaposlena na enega upokojenca, leta 2011 eden in pol, pa smo danes vse bližje temu, ko bo en zaposlen skrbel za enega upokojenca. Predstavljajte si, da en zaposlen plačuje polno pokojnino za enega upokojenca. To pomeni le eno – poskrbeti moramo sami zase in ne čakati, da bo morda nekoč nekdo (četudi menimo, da je ta nekdo država) poskrbel za nas.

Liza - 43/2018

Članek je objavljen v reviji
Liza - 43/2018

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.