Kuhanje je eno izmed tistih vsakdanjih opravil, ki nas preprosto združuje, povezuje in razveseljuje, obenem pa lahko v dobri družbi iz čisto običajnega vsakdanjika naredi poseben in nepozaben dan. Prav to je uspelo skupnemu kuhanju Centra Draga, društvu Bod' to, kar si in trem mladim, a že preizkušenim kuharjem.

S svojim obiskom so uporabnike Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič, ki se v okviru Varstveno-delovnega centra Ljubljana ukvarjajo tudi s kuhanjem, razveselili trije tekmovalci priljubljenega šova Gostilna išče šefa.

Fantje so odlični kuharji z občutkom za dobrodelnost in humor, kar razkriva ime, ki so si ga nadeli – Trio adijo. Svoje spretnosti in znanje so na povabilo društva, ki je srečanje omogočilo, radi delili na kuharski delavnici Kuhajmo skupaj.

Živahno je postalo že kar ob prihodu, ko so se v kuhinji naenkrat znašli gostujoči kuharji, člani društva in skoraj dvajset kuhanja željnih varovancev z mentorji. Almirja, Marka in Anžeta smo presenetili s prav posebnimi darili, predpasniki z njihovimi imeni, ki smo jih sešili sami. Da so bili uporabniki videti kot pravi pomočniki, so jih tudi kuharji opremili z majicami društva, vsak pa je dobil še čisto pravo kuharsko kapo. V polni kuharski opravi smo se tako lahko lotili dela, nekateri so pomagali kuhati, drugi pa so začeli pripravljati pogrinjke.

Namen delavnice je bil uporabiti kuharske veščine in znanje iz evropskega projekta Zero Barrier, v katerem sodelujejo še partnerji iz Španije, Italije, Francije in Belgije. Cilj tega projekta, v katerega je vključenih 18 uporabnikov Centra, je usposobiti težje zaposljive osebe za poklic pomočnika kuharja. Izobraževanje poteka po kurikulu, sestavljenem na projektnih srečanjih. Pri sporazumevanju v kuhinji si pomagajo z nadomestno komunikacijo, znakovnim jezikom, imenovanim FoodCom, ki so ga razvili v projektu.

Vse jedi so bile pohvaljene in mladi kuharji so radi odkrivali celo povsem neznane okuse. Težko bi se odločili, kaj je bilo najboljše, vsi pa smo se strinjali, da smo v družbi ekipe Trio adijo zelo uživali. S svojo sproščenostjo, dostopnostjo in občutkom za vključevanje uporabnikov v posamezne postopke dela so obogatili naše skupno kulinarično doživetje in okrepili veselje do kuhanja.

Več o dejavnostih CUDV Draga www.center-db.si/

Pripravili: uni. dipl. ped. Martina Milič in uni. dipl. ped. Špela Štefe

Lisa - 9/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 9/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.