In o osebah, ki jim je vredno prisluhniti.

Zgodba je stara že kakšni dobri dve leti, ko smo s člani skupine Vox alia sedeli nekje na travi, v Tivolskem parku, in prijetno kramljali. Vox alia je skupina odraslih oseb, ki imajo aspergerjev sindrom in se dnevno soočajo z mnogo šumi v komunikaciji z družbo.

Marsikatero prigodo pogosto zaupajo z obilico humorja, kako naletijo na začudene obraze drugih, pogosto pa tudi na nerazumevanje okolice. Kljub temu pa so v ozadju stiska, jeza in razočaranje. Verjamem, da družba v celoti ni neobčutljiva in arogantna do ljudi, ki so drugačni. Toliko bolj je zgolj nevedna. In neznanje sproži strah in strah sproži, da ljudje reagiramo napačno.

Tako smo tudi tisti dan poslušali zgodbo članice, ki je sredi noči srečala policista, ki sta bila močno zmedena ob prizoru, ki sta ga videla. Spomnila sem se predavanja kanadske predavateljice, ki je povedala, kako ima za svoje kliente kartico, na kateri so neke osnovne informacije o aspergerjevem sindromu.

Člani dobro vedo, s kakšnimi ovirami se srečujejo, redko pa lahko v kratkih stavkih nekomu to razložijo. Nekoč smo ob dnevu avtizma, 2. aprila, anketirali mimoidoče, ali vedo, kaj je avtizem in kaj aspergerjev sindrom, in tik preden smo začeli, so me člani zmedeno vprašali, kaj naj ljudem sploh povedo, ko jih bodo vprašali, kaj to je.

Tako smo se skupaj lotili dela in nastala je prva kartica Imam aspergerjev sindrom in s pomočjo Centra Janeza Levca Ljubljana, kjer delam kot mobilni specialni pedagog, je kartica ugledala luč dneva. Nad njo se je navdušil tudi Aktiv za avtizem našega Centra in sestavili smo še drugo različico kartice Imam avtizem.

Vsebina kartice je preprosta in kratka. To so lahko neke vrste prve informacije o avtizmu, aspergerjevem sindromu za ljudi, ki o motnji ne vedo veliko. Je za ljudi, ki delajo z ljudmi; torej za knjižničarje, policiste, pravnike, zdravnike, prostovoljce, učitelje, sosede ... Zelo pomembno se mi zdi, da s kartico opominjamo tudi na pozitivne lastnosti oseb z avtizmom in so primerne tudi na razgovorih za službo. Oseba, ki je izredno natančna, predana, iskrena in močno motivirana za posamezno področje, je vsekakor pomemben člen v posameznih podjetjih. Po drugi strani pa potrebuje razumevanje, da je nekoliko nerodna v socialnih stikih, da se težko navadi na spremembe in da potrebuje natančna, jasna navodila.

S karticami ne rešujemo sveta, lahko pa rešimo kakšen pogovor, konflikt, zagato in omogočamo, da je takšnih učnih priložnosti več. In ljudje so radovedni, empatični in vedoželjni, zakaj jim ne bi dali priložnosti? Val 202 nam je omogočil, da se o karticah sliši več in smo za to izredno hvaležni. Moram reči, da v tem času prejemam mnogo zanimivih vprašanj radovednežev, in to me neznansko veseli.

Vsekakor pa Vox alia niso samo kartice. S skupino prav tako izdajamo spletni časopis pod istim imenom Vox alia, v latinščini pomeni drugačen glas, ki odpira vrata v svet avtizma. Osebne zgodbe, pesmi, poljudni članki, intervjuji s strokovnjaki, humorni prispevki in mnogo zanimivih informacij o avtizmu bogati naših že 14 izdanih številk časopisa. In na ta prispevek družbi sem najbolj ponosna.

Naši ustvarjalci s skupino gradijo svojo identiteto in moram priznati, da smo prav prijetna družba. Na naših srečanjih je predvsem veliko smeha in mnogo razgretih debat. So osebe, ki jim je vredno prisluhniti. So moji iskreni učitelji, ki me ves čas opominjajo na bogastvo drugačnosti in pestrost umov naše družbe. Le tako se svet lahko vrti naprej.

Napisala Špela Byrne, psihologinja

Lisa - 5/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 5/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.