To je moja zgodba. Vsakdanja, ne posebna. Povem jo tebi. V njej so utrinki nekega doživetja, ki naju spomni, da si deliva skupen svet. Jaz in ti. Z roko v roki. Naj bo najina skupna zgodba bolj glasna in slišana.

Vsaka zgodba je pomembna in vredna priložnosti, da je izgovorjena in slišana. Vsak dan se srečujemo s situacijami, v katerih se izkaže, kako zelo pomembno je, da se večinska družba spozna z osebami s posebnimi potrebami in do njih razvije pozitiven odnos.

Konec preteklega leta smo v Centru za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna posneli dokumentarni film z naslovom Moja zgodba. V njem so predstavljene zgodbe mladih odraslih, ki so vključeni v naš center zaradi stanja, ki ga nekateri poimenujejo motnja v duševnem razvoju, drugi ga označujejo s pojmom posebne potrebe, spet drugi kot intelektualna ovira ... Namen tega filma je, da pri gledalstvu ustvari pozitiven odnos do ljudi, ki imajo motnjo v duševnem razvoju, širi zavedanje in ruši tabuje.

Zgodbe so nastale na podlagi posnetih intervjujev z njimi. Povedali so, kaj jim je resnično pomembno in kaj želijo sporočiti večinski družbi. Film je nastajal sproti, brez vnaprej pripravljenega scenarija. Ustvarjalci so se s tem odrekli varnosti, ki jo prinaša skrbno načrtovanje zaradi prepričanja, da je pomembno zagotoviti avtentičnost sporočil ljudi, ki v filmu pripovedujejo svojo zgodbo. Tako je ves čas nastajanja filma potekal proces učenja in soustvarjanja med pripovedovalci zgodb in ustvarjalci filma.

Film nam je uspelo posneti z lastnimi močmi, veliko mero dobre volje in s prepričanjem, da delamo pravo stvar. Film je na dosedanjih javnih predstavitvah požel navdušenje, predvajan pa je bil tudi že na lokalnih televizijah. Predstavljamo ga na različnih šolah po Sloveniji, v knjižnicah in mladinskih centrih. Mladi gledalci si film z zanimanjem ogledajo in z nastopajočimi izmenjajo svoje izkušnje.

Takole je napisala učenka Mojca: "V torek, 14. 4. 2015, smo v okviru pouka DKE na šoli imeli težko pričakovani obisk iz Centra za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna. Jasminko, varovanec CUDV Dobrna, in njihova knjižničarka Urška sta nam predvajala zanimiv film Moja zgodba. Posneli so ga v centru in predstavili zgodbe varovancev. Zgovoren, vesel in pozitiven Jasminko nam je, z njegovim pogledom na svet, spremenil odnos do učenja."

Vsi skupaj si želimo, da bo film dosegel čim širši krog ljudi. Da bo osnova za razmislek, za kakšen pogovor, morda celo kakšno majhno spremembo. Kot se je to zgodilo med nami.

Več o Centru za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna na www.centerdobrna.si.

Lisa - 20/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 20/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.