Predstavljajmo si težje zaposljivo osebo, ki je pripravljena delati in si s tem prislužiti svoj denar, a ji sistem zaposlovanja zaradi različnih ovir to preprečuje. V zadnjem času žal pogosto slišana tema.

V CUDV Draga poskušamo skupaj s partnerji iz Belgije, Francije, Španije in Italije preseči ta problem in iščemo nove možnosti za težko zaposljive osebe. V okviru evropskega projekta Zero Barrier ali Brez ovir smo na projektnih srečanjih pripravili program usposabljanja za pomočnika kuharja in razvili poseben znakovni jezik Food.com, ki udeleženim omogoča lažje medsebojno komuniciranje v hrupnem kuhinjskem okolju ter tako posameznikom iz različnih držav z istim znakovnim jezikom lajša delo.

Da bi preverili program usposabljanja in praktičnost znakovnega jezika, smo države partnerice izvedle medsebojne študijske izmenjave. Tako so se sredi junija trije mladi uporabniki, Sabina, Primož in Esmeralda, polni želja po novih kuharskih izkušnjah, v spremstvu treh pedagoginj odpravili v Liege v Belgijo. Tam je sedež podjetja Work Inn, našega belgijskega partnerja.

Uporabniki so z letalom leteli prvič, zato je bil že začetek naše poti ena velika razburljiva dogodivščina. Z malo treme smo vstopili na letalo in čakali na vzlet. Kot bi mignil, smo bili v Belgiji in Sabina je veselo vzkliknila, gremo še enkrat.

Belgijski partnerji so nas gostoljubno sprejeli in nam pripravili pravo gostinsko-kulinarično doživetje. V enem tednu se je zvrstilo več kuharskih delavnic, kjer so naši mladi pomočniki lahko pokazali svoje znanje in se preizkusili v pripravi tradicionalnih belgijskih jedi. Na delavnicah smo komunicirali s kodami Food.com. Nekaj prostega časa smo izkoristili za raziskovanje Liega in si seveda privoščili slastne belgijske vaflje.

Na začetku julija so nas s svojim prihodom razveselili tudi trije belgijski partnerji. Skupaj smo pripravljali slovenske jedi in s potovanjem po Sloveniji degustirali lokalne kulinarične zaklade. Kuhali smo tudi pred našo gostilno Druga violina, kjer se je eden izmed Belgijcev opogumil in poprijel za kuhalnico velikanko. Skupaj z našimi kuharji so pripravili dve slovenski jedi, pražen krompir in 'leteče žgance', ki so ju tuji udeleženci Poletne šole učenja slovenščine na Filozofski fakulteti zelo pohvalili.

Pod vtisi doživetij v obeh državah smo se poslovili v pričakovanju, da takšno druženje kmalu spet ponovimo in morda kateremu od naših uporabnikov celo priskrbimo sezonsko delo v Belgiji.

Več o delovanju CUDV Draga na spletni strani www.center-db.si.

Napisala Martina Milič, univ. dipl. ped. in Špela Štefe, univ. dipl. ped.

Lisa - 30/2015

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 30/2015

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.