Le kdo ne nosi v kovčku spomina na otroške dni zibanja na gugalnicah? Zibajo in gugajo se prav vsi otroci neizmerno radi. Zakaj se otroci igrajo? Igrajo se preprosto zato, ker jim to ponuja zabavo.

Raziskave kažejo, da aktivna igra v zadnjih letih pri otrocih upada. Je mogoče vzroke iskati v načinu življenja, televiziji ali računalnikih, polni učni zasedenosti v šolah? Kakorkoli – otroci imajo pravico do igre in te morajo imeti čim več. Kot družba smo jim to dolžni zagotoviti, kot starši prav tako.

Komu se ob tem utrne misel, da so med nami otroci, ki so gibalno ovirani, otroci, ki so slepi, gluhi? Kje se igrajo ti otroci? Jih srečamo na otroških igriščih? So tam igrala, prilagojena zanje?

Velja dejstvo, dokler nismo v stiku z njimi, niti ne pomislimo, kje so, kaj potrebujejo. Vsekakor smo preveč ujeti v vrtince svojega vsakdana, a kljub temu je prav, da z otroki spregovorimo tudi o teh temah, ko se z roko v roki podamo na otroško igrišče. Tako lahko vsi pomagamo pri razumevanju, ozaveščanju, spodbujanju občutka sočutja do drugačnih.

Vista, zavod za razvoj vrednot Murska Sobota, se skozi delovanje usmerja k prebujanju vrednot. S projektom Nasmeh z gugalnice sledijo viziji o skupni igri vseh otrok. V sodelovanju z različnimi lokalnimi skupnostmi bogatijo otroška igrišča na javnih površinah z gugalnicami za gibalno ovirane in za invalide.

Gre za projekt, ki je skladen z Akcijskim načrtom za invalide 2014–2020 in so ga podprle številne organizacije, ki delujejo na področju teh tematik. Projekt je s častnim pokroviteljstvom podprl tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je na otvoriti prve gugalnice 19. 4. 2014 v Murski Soboti dejal: "Vsi moramo iti naprej, tudi otroci s posebnimi potrebami, in njihov nasmeh je enako dragocen kot nasmeh vseh drugih otrok. Vsakdo ima pravico do srečnega otroštva in z majhnim korakom, ki bo pomenil pot naprej, smo k temu prispevali tudi s projektom Nasmeh z gugalnice." Podprla ga je tudi Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic RS.

Zdaj pogumno vstopajo še drugi in nove gugalnice bodo stale v Velenju, Novi Gorici, Novem mestu, Postojni, Piranu, Kopru, Šmarjeških toplicah, Ptuju, Zagorju ob Savi in še kje. Gibalno ovirani otroci se bodo na njih lahko gugalni od konca maja.

Gugalnico potrebujejo tudi v Univerzitetnem rehabilitacijskem institutu RS Soča in tu lahko pomagamo vsi. Zavod Vista začenja skupaj z Ringaraja.net foto natečaj za vse otroke, družine, šole vrtce s ciljem zbrati 1000 nasmehov (fotografij otrok z gugalnic), da URI Soča skupaj podarimo gugalnico. Nasmehe nam bodo podarili tudi številni znani Slovenci.

Na Facebook strani Nasmeh z gugalnice lahko kliknete všečka, ker razumete, da so gibalno ovirani med nami ter pripravite telefon/fotoaparat in ujemite trenutke z gugalnice ter jih objavite na aplikaciji od 25. 5. do 13. 6. /www.nasmeh-z-gugalnice.si/

Šteje vsak nasmeh.

Pripravila: Aleksandra Pinterič, Zavod Vista

Lisa - 22/2014

Članek je objavljen v reviji
Lisa - 22/2014

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.