Eno izmed osnovnih pravil, ki bi ga moral upoštevati vsakdo, ki prejema prihodke (ne glede na obliko dela), je ta, da vemo, kam gre naš denar.

To ugotovimo tako, da začnemo opazovati, kaj se z našim denarjem dogaja. Kaj se torej zgodi po tem, ko dobimo npr. priliv na račun. Kateri so tisti stroški, ki najbolj zajedajo naš proračun.

Tudi majhni prihodki štejejo!

Zelo pogosto ljudje kot izgovor, zakaj ne vodijo svojega proračuna, rečejo: imam tako majhne prihodke, da imam vse v glavi, ali pa celo rečejo, da so njihovi prihodki dovolj veliki in da se jim s tem ni treba ukvarjati. Zakaj bi se obremenjevali s tem in porabljali svoj čas ali pa si celo po nepotrebnem ustvarjali stres?

A na žalost ne moremo biti tako prepričani, da vemo, kam gre naš denar, če nimamo vzpostavljenega nadzora. To, da vodimo vse v glavi, ali pa, da nam tako ali tako ni treba ničesar voditi, ker konec meseca tako nič ne ostane, je NAPAČNO prepričanje. Obstaja tudi prepričanje, da bomo potem pa s tem vzpostavili nadzor nad partnerjem, ki tudi ni pravo. Z vodenjem proračuna začnemo NAČRTOVATI svojo porabo. Skupno porabo, če živimo s partnerjem.

Ni res, da moramo porabiti vsega, vsak mesec enako

Res ne moremo vedeti, kam gre naš denar, če ne spremljamo proračuna. Marsikdo na vprašanje, kam gre njegov denar, odgovori: "Za položnice. Za hrano." In ko se jim postavi vprašanje, ali morda vedo, za katere položnice, koliko gre za hrano in koliko za prevoz, nastane tišina. Ljudje takrat kaj hitro spoznajo, da v resnici ne vedo, kam gre njihov denar. Kar vedo, oz. o čemer so prepričani, je to, da ga imajo premalo, ne glede na višino dohodkov.

V resnici pa je bistvo v tem, da moramo najprej sploh ugotoviti, koliko denarja v resnici potrebujemo. Ni res, da moramo porabiti vsega, vsak mesec enako. Saj niso vsak mesec vsi stroški enaki, kaj ne? Imamo fiksne stroške, ki jih lahko predvidimo, in variabilne, ki nihajo in so odvisni od obdobja (ali je poletje ali je zima), od tega, ali gre za pričakovane ali nepričakovane stroške, od naše porabe itd.

Opazujmo, kam gre naš denar – to je neizogibno pravilo!

Kaj to pomeni? Da moramo začeti spremljati porabo, vsak evro oz. cent. Pa ne zato, da si bi potem kaj očitali ali še huje, da bi očitali svojemu partnerju, ampak zato, da bomo videli, kakšne so naše navade oz. bolje razvade.

Edino tako bomo lahko sploh ugotovili, koliko v resnici potrebujemo in kaj je tisto, kar nam v resnici prinaša zadovoljstvo. Ni hujšega, kot to, da si človek več let zaporedoma ne privošči dopusta, ker nevede ali nehote denar izgublja na drugih, nepomembnih stvareh.

Čas je torej, da prevzamemo nadzor nad svojim denarjem in da prevzamemo vlogo gospodarja.

Ana Vezovišek, specialistka za financiranje in osebni proračun

V podjetju Vezovišek&partnerji strankam pomaga pripraviti individualni načrt financiranja in namesto njih krmari mimo finančnih pasti ter poskrbi, da se varno zadolžijo. V reviji Liza svetuje in odgovori na vaše vprašanje, če ji ga pošljete na elektronski naslov ana@vezovišek.si. Več o podjetju Vezovišek&partnerji na: www.vezovišek.si

Preberite še: Kako izboljšati finančno stanje? Upoštevajmo pravilo 10 : 10 : 80