Kakorkoli gledate sami na to situacijo, je vedno boleča, saj smo izdani v dno lastnega prepričanja, da smo v odnosu s partnerjem varni in ekskluzivni.

Prevara je ultimativna izdaja zaupanja, pripadnosti, medsebojne iskrenosti in tiste iluzije, da sta skupaj nepremagljiva in najmočnejša. Z izdajo, kar prevara v resnici je, se ta stolp v oblakih zruši.

Prevara je vedno odločitev. Se vam ne zdi?

Zadnjič je prišel k meni tridesetletnik, ambiciozen, a malce zmeden glede tega, ali je že pripravljen na resno partnersko zvezo. Za sabo je imel eno dolgoletno zvezo, ki pa se ni obnesla. Zdaj se je zagledal v sodelavko, a ni bil prepričan, ali bo zmogel biti zvest. Pogovarjala sva se o vzorcih iz njegove primarne družine, v kateri je njegov oče dolgo let varal njegovo mamo, kar so vedeli vsi, a so se delali, da to ne obstaja, na čelu z njegovo mamo. Tako ima naš opisani mladi moški vsajeno prepričanje, da pravzaprav lahko vara in da mu bo njegova partnerica to seveda odpustila, ker je to počela tudi njegova mama očetu. A sem bila kar močno vztrajna, ko sem mu poskušala razložiti, da je vsaka njegova odločitev − da si bo tipkal in osvajal neko drugo žensko, ko bo v resnem odnosu s partnerico − prevara. Me je gledal, a ni povsem dojel. Pravi: »Ne, jaz bi si samo malo tipkal, nič resnega ne bi mislil.« Pa ga vprašam, zakaj bi metal čas za nekoga drugega, če lahko taisti čas posveti negovanju partnerskega odnosa, pripadnosti in ljubeče zvestobe s svojo drago.

Zvestoba je nekaj, za kar se odločimo. Saj so pari, ki se odločijo za tako imenovane odprte zveze. To pomeni, da so si sami zvesti glede čustvene pripadnosti in ljubijo eden drugega, a imajo spolno odnose tudi z drugimi partnerji, vendar se ne zapletajo čustveno. Običajno postavijo še neka dodatna pravila glede zaščite in varnosti. V tem primeru jim je pomembna čustvena, in ne spolna zvestoba. Ljudje smo si različni in prav je tako.

Da se povrnem k prevari, ki praviloma zelo boli. K meni v Svetovalnico prihaja veliko parov, ko je bila ona tista, ki je prevarala svojega partnerja. Oba skrušeno sedita pred mano, jokata in se ne moreta umiriti, ko razlagata o stiski, ki ju je pahnila tudi do tega, da je sprejela dvorjenje nekega drugega moškega. Ženske smo očitno tako narejene, da dolgo časa prenašamo različna bremena materinstva, partnerstva, služimo kruh in delamo brez pritoževanja. S svojim dragim se želimo pogosto pogovarjati, a nima časa, je močno utrujen in izčrpan od zahtevne službe, ima svoje hobije ali mu preprosto ni do tega, da bi poslušal naše govorance. In tako se oba odtujujeta. Drsita po spolzkem ledu trganja odnosa. Sčasoma ona opazi tistega drugega, ki jo zna lepo pogledati in ogovoriti. Vedno bolj si želi tega drugega moškega, ki ji obljublja nežnost, pozornost in strast, vse to, kar je že dolgo tega izzvenelo v njenem partnerskem odnosu, in si želi zopet doživeti strast in brezbrižno spolno zadoščenje. Skrita zgodba se prej ali slej razve, udari kot bomba. Kaj zdaj?

Tukaj vedno povem, da je lahko prevara tudi možnost za uvid v to, da se imata partnerja še rada, a sta izgubila polnost odnosa. To se lahko ob pripadnem delu v okviru odnosa povrne. To pomeni nadgradnjo odnosa, ki ga je treba zgraditi od temeljev navzgor in ga pošteno prevetriti. Številni pari so pri tem zelo uspešni in sem ponosna nanje. Ne obupajte takoj. Marsikaj se lahko zgradi, če le znamo ego dati na stran.

Liza - 42/2017

Članek je objavljen v reviji
Liza - 42/2017

Želite prejemati revijo v svoj nabiralnik?

Naročite se lahko po telefonu 04 511 64 44,
ali preko spletne naročilnice.

Revija je lahko tudi lepo darilo.
Naročite revijo za svoje najdražje ali prijatelje.